Egy érdeklődő azzal keresett meg minket, hogy olyan ellensúlyos, homlokvillás vezetőüléses targoncára lenne szüksége, aminek saját tömege nem lehet több 1.600 kg-nál.  A fajta azért fontos, mert oktatási célra használnák a gépet, az 1.600 kg-os felső határt pedig a hátfalemelő teherbírása szabta meg, amivel a saját teherautójuk fel tudja emelni és le tudja rakni a targoncát.

Mi láttunk már 800-1.000 kg teherbírású Komatsu vagy Toyota targoncákat, de ezeknek az önsúlya is legalább 2.000 kg. Így csak azok a speciális apró targoncák jöhettek szóba, amiket egy pár olasz gyártó kínál.

Ezek közül a gyártók közül talán a legjelentősebb a Mariotti, ahol még 400 kg-os, azaz a világ legkisebb teherbírású ellensúlyos targoncái is legördülnek a gyártósorról.

Mi végül egy 600 kg teherbírású FCB3/6-ot szállítottunk. Az olasz eladó szerint a jól működő targonca úgy érkezett ide, hogy nem ment hátrafelé, hajtóművéből és emelő munkahengeréből folyt az olaj és szakadt volt a kézifékkötél. Sikerült a hibákat javítani, így kezdődhet a targoncakezelők képzése.