IMPCO Cobra LPG reduktor működése

A gázos targoncák hagyományos üzemanyag-ellátó rendszere általában négy fontos szerkezeti egységből áll. Ezek a gáztartály, gázszelep, reduktor (vagy elpárologtató) és keverő. Ebben a cikkünkben szeretnénk a targoncákon Európában legelterjedtebb modellen, az IMPCO Cobrán keresztül bemutatni a reduktor működését.

A gáztartályban nyomás alatt tárolják az cseppfolyós autógázt. A tartályban és az előremenő csőben is folyadék halmazállapotú az autógáz, ami egy gázszelepbe áramlik. A gázszelep alaphelyzetben zárt és vákuummal vagy mágnesszeleppel nyitható. A gázszelepből a gáz a reduktorba áramlik.

A reduktor a bemenetén beáramló folyékony autógázból a kimenetén meghatározott nyomású gáz halmazállapotú autógázt szállít a keverőnek. A keverőben keveredik össze az autógáz és a levegő, amit a motor a hengerekbe szív be.

A reduktor a bemenetén érkező nagynyomású folyékony gázból a kimenetén gáz halmazállapotú alacsony nyomású LPG-t biztosít a keverő részére. A halmazállapotváltozás lehűléssel is jár, ezért a reduktort fűteni kell.

Az IMPCO rendszereknél háromszoros védelem van a gázos targonca üzemanyag-ellátó rendszerében: a keverő és a reduktor csak akkor engedi a gáz áramlását, ha a robbanómotor vákuum szívóhatása azokat kinyitja. Emellett a gázszelep is vagy vákuum- vagy pedig elektromos vezérlés hatására nyit.

A targoncákban alkalmazott IMPCO Cobra reduktor kétfokozatú, vákuumvezérlésű elpárologtató, ami azt jelenti, hogy két kamrája van különböző funkciókkal, a kimenetén pedig a vákuumvezérlésnek megfelelően szállít a levegő-gáz keverő felé.

Az IMPCO Cobra reduktor részei 1 – Elsődleges szelep 2 – Másodlagos membrán 3 – Másodlagos kamra rugója 4 – Másodlagos kamra vezérlőkarja, kétoldalú emelő 5 – Vákuum csatlakozás 6 – Másodlagos szelep 7 – Furat 8 – Első kamra mebránja 9 – Párologtató csatorna 10 – Fűtőcsatorna (hűtővíz) 11 – Elsődleges szelep tengelye és rugója 12 – 1,7 baros nyomáshatároló szelep (opcionális)

A folyékony LPG a targonca tartályának nyomásával megérkezik a reduktor üzemanyag bemeneti csatlakozójára. A folyékony gáz ezután egy rugó feszítése miatt alaphelyzetben nyitott elsődleges szelepen (1) keresztüláramlik az elsődleges kamrába (9).

Az IMPCO Cobra reduktor működése.

Az első, elpárologtató kamrában (9) felépülő LPG nyomás, amikor eléri az 1,5 psi (0,1 bar) értéket, akkor az elsődleges membrán (8) feszítésével lezárja az elsődleges szelepet (1). A membránra szegecselt lemez lehajlított oldalai támaszkodnak a reduktor öntvényházához, a vége pedig be tudja nyomni a szelepet. Tehát ez a mebrán kétoldalú emelőként működik. A nyomás a furaton (7) keresztül épül fel és hat az elsődleges membrán belső felületére. Az elsődleges szelep tengelyét (11) a membrán megnyomja. Az elsődleges szelep rugója (11) ellenáll ennek az erőnek. Az elsődleges membrán hátoldalán légköri nyomás van.

Az LPG nyomáscsökkenése 1,5 psi-re (0,1 barra) halmazállapot változással is jár, azaz a cseppfolyósból légneművé válik az autógáz, ennek eredményeképpen pedig lehűl. Ezt a lehűlést ellensúlyozza és ezzel segíti az elpárologtatást a reduktor fűtőcsatornája (10). A fűtőcsatorna a targonca hűtőrendszerébe van bekötve.

Az elsődleges szelep (11) és az elsődleges kamra furata (7).

A videón az elsődleges szelep és az elsődleges membrán látható.

Az LPG nyomáscsökkenése 1,5 psi-re (0,1 barra) halmazállapot változással is jár, azaz a cseppfolyósból légneművé válik az autógáz, ennek eredményeképpen pedig lehűl. Ezt a lehűlést ellensúlyozza és ezzel segíti az elpárologtatást a reduktor fűtőcsatornája (10). A fűtőcsatorna a targonca hűtőrendszerébe van bekötve.

A másodlagos membrán (2) össze van akasztva a kétoldalú emelővel (4), a kétoldalú emelő és az öntvény közé pedig egy rugó (3) van beszerelve. A rugó biztosítja, hogy alaphelyzetben zárva legyen a másodlagos szelep (6).

Amikor a motor jár, vákuum képződik a keverő ágában, ez pedig a másodlagos membrán (2) belső felére hat. Ahogy a vákuum legyőzi a rugóerőt (3) a membrán a kétoldalú emelő segítségével kinyitja a másodlagos szelepet (6), utat engedve a légnemű gáznak. Ezzel egyidőben az elsődleges kamrában lecsökken a nyomás, így a 11-es számnál jelzett rugó ereje legyőzi az elsődleges membránt (8), a gáz pedig újra áramlik az elsődleges szelepen (1) keresztül.

Ez a működés biztosítja a gázt a keverő részére. A standard IMPCO Cobra reduktor 0,037 baros vákuumnál nyitja ki a másodlagos szelepet. Létezik olyan változat is, ahol gyengébb a másodlagos szelep rugója és -0,012 barnál már nyit.

A reduktorból a keverő felé áramló gáz mennyisége a vákuum mértékétől függ, ha több levegőt szív a motor, akkor nagyobb mennyiségű gáz áramlik a keverő felé. Ennek és a keverő kialakításának köszönhetően az IMPCO gázrendszer tudja biztosítani, hogy a targonca motorja teljes működési tartományában megfelelő keverékkel tudjon működni.

A videón a másodlagos szelep még a membrán nélkül.

Itt pedig már össze van akasztva a membrán és a szelep. A vákuum meg tudja szívni a membránt, ami kinyitja a másodlagos szelepet és enegedi, hogy a gáz halmazállapotú LPG áramoljon a keverőbe.

Ha a koszos levegőszűrő miatt a vákuum megnő, akkor a vákuumcsatlakozó (5) ellensúlyozza a másodlagos membrán (2) nyitását. Ez megkönnyíti a másodlagos szelep (6) lezárását, ezzel pedig segíti, hogy a keverék ne legyen túl dús.

Az IMPCO az ipari alkalmazásokhoz fejlesztett LPG-üzemanyag rendszerek vezető gyártója a világon. Legyen szó hatalmas stabil motorokról vagy a targoncák gázrendszeréről, az IMPCO-nak van rá megoldása. Így kerül IMPCO rendszer az olyan európai vezető gyártók targoncáiba is, minta Linde, Still vagy Jungheinrich. Vállalkozásunk az IMPCO magyarországi forgalmazója, így a gyakran keresett alkatrészeket raktárról, különleges tételeket pedig a gyártó európai raktárából tudunk szállítani.

By |2018-11-09T07:41:49+00:00november 5th, 2018|Uncategorized| IMPCO Cobra LPG reduktor működése bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

About the Author: