Munkavédelmi lámpák targoncákra

Ahol az emberek és robosztus gépek egy helyen dolgoznak, ott könnyen előfordulhatnak balesetek figyelmetlenség miatt. A targoncás anyagmozgatás egy különösen veszélyes tevékenység, mert a gépek akár 20 km/óránál is nagyobb sebességgel is tudnak haladni, másrészt pedig a teher emelése is nagy odafigyelést követel.

Munkavédelmi lámpa előnyei targoncán

A munkavédelmi lámpák a mozgó targoncákra hívják fel az adott helyen dolgozó emberek figyelmét. Jobban láthatóvá teszik a gépet.

munkavedelmi-lampa-hasznalat-kozben

A munkavédelmi kék lámpa “láthatóvá teszi” a kitakart targoncát.

A munkavédelmi kék lámpa “láthatóvá teszi” a kitakart targoncát.
A vállalkozás udvarán vagy egy raktáron belüli forgalom nincs úgy szabályozva, mint a közúti forgalom. A targoncák sokszor egy eltakart helyről hajtanak ki, ami különösen tolatáskor veszélyes, amikor a kezelő általában nem látja be teljes szögben a targonca mögötti részt. A korszerű elektromos targoncák nagyon halkan haladnak, így az ott dolgozók sem tudják már felmérni, hogy egy gép közeledik vagy távolodik.

Munkavédelmi lámpa működése targoncán

Erre a veszélyhelyzetre kínál megoldást hagyományosan a hátrameneti figyelmeztető hangjelzés mellett a munkavédelmi kék fényt kivetítő lámpa. Ez utóbbi két kék pontot projektál a padlóra. Aki látja ezeknek a jelzőfényeknek a mozgását, már tudja, hogy a gép közeledik esetleg azt is, ha távolodik.

LED-es munkavédelmi kék lámpa

Ezt ki lehet egészíteni előre világító munkavédelmi piros lámpával is, ami ennek a lámpának egy másik változata és pirost színt vetít ki.

kek-munkavedelmi-lampa-ledes

LED-es munkavédelmi kék lámpa.

Mivel a targoncák hátsókerék-kormányzásúak, ezért a gyalogosoknak figyelni kell arra is, hogy kanyarodáskor ne menjenek túl közel a gépekhez. Erre hívja fel figyelmüket a “vörös zóna” munkavédelmi lámpa, ami egy csíkot vetít ki a földre.
Talán első látásra ezek a lámpák nem tűnnek mindenkinek hasznos eszköznek, de a mi véleményünk az, hogy ezeknek a segítségével sok személyi sérüléssel járó balesetet el lehet kerülni.

Alkalmazási lehetőségek

A targonca programozható kimeneteire gyárilag szerelt hátsó munkalámpák és sárga villogó mellé az ügyfél kérésére felkerült egy féklámpa, kettő kék munkavédelmi lámpa (előre és hátulra) és kettő “vörös zóna” lámpa (jobbra és balra).

still-targonca

A targonca programozható kimeneteire gyárilag szerelt hátsó munkalámpák és sárga villogó mellé az ügyfél kérésére felkerült egy féklámpa, kettő kék munkavédelmi lámpa (előre és hátulra) és kettő “vörös zóna” lámpa (jobbra és balra).

Bizonyos típusokon, mint a képeken látható Still RX70 targonca vannak olyan panelek is, amikre fel lehet programozni különböző fogyasztókat. Tehát adott egy ilyen CPP (Can Power Port) elektronika, ahová be lehet kötni egy lámpát és be lehet állítani azt is, hogy az a lámpa csak hátra- vagy előremenetben világítson. Emellett körülbelül százféle logikai bemenet és azok kombinációinak feltételével lehet kimeneteket kapcsolni. Más gépeknél sajnos nincs ilyen rugalmas lehetőség a programozásra.

By |2018-07-31T08:10:28+00:00július 16th, 2018|Uncategorized|0 Comments

About the Author: