Steinbock targonca és Rexroth A4VG axiáldugattyús hidraulikaszivattyú javítása – 1. rész

Ügyfelünk azzal keresett meg minket, hogy a használtan vásárolt targoncájával nem tud dolgozni, mert előre- vagy hátramenet közben rángat a gép. A targonca egy igen ritka német hidrosztatikus Steinbock 1995-ből. A Steinbock azóta beolvadt a Jungheinrichbe, szerelési segédanyagot pedig nem tudtunk hozzá szerezni.

Steinbock RH30D-5B1 típusú targonca hidrosztatikus hajtással.

Szerencsére Bruenninghaus Hydromatik A4VG axiáldugattyús szivattyú volt a targoncában, mert ez a gyártó a Rexroth csoport része, a szivattyú pedig számos hidrosztatikus hajtású gépbe van szerelve, van megfelelő alkatrészellátása is, szivattyúkat javító partnerünk pedig segédanyagokat is tud szerezni hozzá. Érdekes, hogy a jelenleg gyártott Jungheinrich hidrosztatikus targoncákban is ez a típusú szivattyú biztosítja a hajtást, annyi különbséggel, hogy míg a régi Steinbockon a szivattyú kitérítését a fordulatszám függvényében egy DA-szelep végzi, addig az új gépeken már arányos mágnesszelepek vették át ezt a feladatot.

Ez volt az első ilyen hidrosztatikus Steinbock, amit javítottunk. A képen az axiáldugattyús szivattyú.

A gép alapos kipróbálása után egyértelmű volt, hogy a szivattyú nem szállít egyenletesen a hidromotoroknak. De nézzük először, hogy hogyan is működik az A4VG axiáldugattyús szivattyú.

Az axiáldugattyús szivattyú egy zárt hidraulikus körfolyamba van építve. Zárt rendszerbe, mert a hidraulikaolaj a hidraulikus fogyasztótól közvetlenül a szivattyú szívócsonkjába tér vissza. A meghajtómotor, esetünkben robbanómotor mozgási energiáját hidraulikus energiává alakítja át, amit közvetlenül átad a targonca első kerekeit hajtó hidromotoroknak, amik ezt az energiát visszaalakítják mozgási energiává.

Egy hidraulikaszivattyú és hidromotor zárt körfolyamba építve. A Steinbock targoncában mindkét kerék oldalán van egy-egy hidromotor.

A hidraulikaszivattyú forgási iránya állandó, de  lökete szabályozható, azaz állítható vele az olaj szállítási iránya, és fokozatmentesen változtatható szállított olaj mennyisége. Ez határozza meg a targonca haladási irányát és sebességét. Ennek a kialakításnak az az előnye, hogy nincs szükség sem útváltó szelepre, sem pedig az átfolyás szabályozására. A hidromotor lökete a targoncáknál állandó, de forgási irányuk változtatható. A targoncákba szerelt axiáldugattyús szivattyúk 400-450 bar nyomást is képesek elviselni.

Bruenninghaus Hydromatik/Rexroth A4VG szivattyú részei. Piros színnel van jelölve a szivattyú magasnyomású nyomóága, kék színnel pedig a szívó ága. Zöld színűek a résolaj/kenőolaj, sárgával a vezérlőrendszer.

Az axiáldugattyús hidraulikaszivattyúknál a dugattyúk (10) axiális irányba vannak rendezve a meghajtótengelyhez (1) képest. A dugattyúk egy forgó hengertömbbe (9) vannak rendezve és a dugattyúcsatlakozásokkal (11) vannak a forgó mozgást nem végző ferdetárcsához (12) rögzítve. A meghajtótengely (1) és hengertömb fogazással van összekapcsolva.

A nyomatékot a meghajtótengely (1) a robbanómotortól kapja. A hengertömb (9) a meghajtótengellyel együtt forog, de forgásával a dugattyúkat (10) is mozgatja. A dugattyúk minden fordulattal képesek olajat is szállítani, löketüket pedig a ferdetárcsa (12) szöge határozza meg. A dugattyúcsatlakozókat egy rögzítőgyűrű (11) tartja úgy, hogy a ferdetárcsa siklófelületén tudjanak gördülni. Forgás során minden dugattyú eléri a felső és az alsó végpontot is, míg visszaér a kezdeti helyzetéhez. Ezalatt a dugattyú felülete és lökete által meghatározott mennyiségű hidraulikaolajat szív be és nyom ki a vezérlőtárcsán (5) keresztül. Az alacsony nyomás oldalán (6) az olaj a növekedő dugattyútérbe áramlik. Ezzel egy időben a magas nyomás oldalán (8) a hidraulikaolajat kipréselik a dugattyúk a hengertömbből.

A nyomáscsökkentő kompenzáló szelep alsó két ágába be vannak kötve a magasnyomású körök, amik vezérlésével meg tudja nyitni a sárga színnel jelölt vezérlőkörét.

A nyomáscsökkentő kompenzáló  szelepet a fő nyomáshatárolók értékénél legalább 30 barral alacsonyabb értékre kell beállítani. Nagy terhelésnél ez a szelep képes a szivattyú löketét csökkenteni úgy, hogy a nyomás ne lépje túl az előre beállított értéket. Ezzel lecsökkenti a szállított olaj mennyiségét, kíméli a robbanómotort és a szivattyút.

Az előző szelep mellett a magasnyomású körbe mindkét irányba nyomáshatároló szelepek is be vannak építve. Ezek gyorsan jelentkező csúcsterheléseknél nyithatnak ki.

A rendszerben van egy fogaskerékszivattyú (7) is, ami megfelelő mennyiségű olajat szállít a szivattyú az axildugattyús szivattyú alacsony nyomású oldalára, biztosítja a kitérítés nyomását és a szivattyú olajzását.

A DA-vezérlésű A4VG szivattyúnál az előre-hátra irányt mágnesszelepek kapcsolják egy 4/3-as útváltó szelepen keresztül, majd az előre beállított szivattyú-fordulatszámnál a DA-szelep indítja a szállítást, azaz kerékforgást.

A következő videón látható a szivattyú működés közben:

 

A következő részből kiderül, hogy a targoncának mi volt a baja és mitől javult meg.

Forrás: Rexroth, Eaton

By |2018-10-24T08:09:26+00:00október 23rd, 2018|Uncategorized| Steinbock targonca és Rexroth A4VG axiáldugattyús hidraulikaszivattyú javítása – 1. rész bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

About the Author: