Bendi csuklós targoncák előnyei és hátulütői

Milyen targonca a Bendi? Miben más a többi targoncához képest?

A telekárak, építkezés és energiaköltségek miatt az egész világon fontos szempont, hogy minél kisebb területen lehessen raktározni. Ezért építenek egyre magasabb raktárakat, és nagyon fontos szempont lett a közlekedési folyosó szélessége is. Ezen a területen a targonca csak árut mozgat, így amennyiben ezt a területet le tudjuk csökkenteni, értékes helyet adhatunk hozzá a raktár hasznosabb, árukat tároló részéhez.  

A Bendi és Aisle Master csuklós targoncák alkalmazásával ezeket az áru mozgatására szánt folyosókat szűkítjük, mindeközben ez a targonca alkalmas lehet kültéren egy teherautó megrakására is. Nézzük meg, hogy miért érdemes ilyen gépet választani és milyen érvek szólnak ellene, cikkünkben összehasonlítjuk a két legelterjedtebb targoncaváltozattal a homlokvillás és a tolóoszlopos targoncával. 

Homlokvillás targoncák

A világon legelterjedtebb targoncaváltozat a homlokvillás targonca, amelyet minden magyar gyárudvaron megtalálunk. A targoncavezetői tanfolyamokon ezt a gépet tanulják meg használni a kezelők, sokan a munkahelyükön is csak ezzel találkoznak. Alkalmasak kültéri munkára is. 

Ha viszont egy raktárat szeretnénk köréjük tervezni, akkor nagyon nagy felületet veszítünk, mert az ellensúlyos gépek hosszúak, rakodáskor pedig el kell férnie a rakománynak és mögötte a targoncának is a két állvány közt. A háromtámaszú gépek előnye a kisebb fordulási sugár, itt a hátsó hídon már csak középen van kerék, de egy ilyen gép használata esetén is több mint 3 m széles folyosóra van szükség a beforduláshoz. 

 

A

A Jungheinrich EFG215 háromtámaszú homlokvillás targonca EUR raklappal 3.226 mm széles folyosót igényel

 

Tolóoszlopos targoncák

A gépgyártók legfőbb ajánlata a folyosók szűkítésére a tolóoszlopos targonca. Ezek a gépek rövidebbek a homlokvillásoktól, a kezelő a menetirányra merőlegesen ül.

 

Az 1,4 tonna teherbírású Jungheinrich ETV114 tolóoszlopos targonca legkisebb folyosószélessége 2.692 mm

Az 1,4 tonna teherbírású Jungheinrich ETV114 tolóoszlopos targonca legkisebb folyosószélessége 2.692 mm

 

A gép behúzott emelőoszloppal rövidebb: így egy keskenyebb helyen is el tud fordulni. Ebben a helyzetben stabilitását a villa oldalán lévő támaszok biztosítják. Ha már befordult, ki tudja tolni az emelőoszlopot a támaszok belső oldalán lévő megvezető pályán: így be tudja rakni az árut a polcra. 

A legtöbb tolóoszlopos targoncának kemény poliuretán felülettel bevont kerekei vannak, ezeket a gépeket így főleg beltérre ajánlják. Sok gépet kamerával, magasságmérővel szerelnek fel, így magasraktárakban is használhatóak, akár 10-13 m emelési magasságig.

 

Jungheinrich ETV325 tolóoszlopos targonca behúzott és kitolt oszloppal. Behúzott oszlop mellett a gép jóval rövidebb a hagyományos homlokvillás változattól, így keskenyebb folyosókban is tud dolgozni.

Jungheinrich ETV325 tolóoszlopos targonca behúzott és kitolt oszloppal. Behúzott oszlop mellett a gép jóval rövidebb a hagyományos homlokvillás változattól, így keskenyebb folyosókban is tud dolgozni.

 

Bendi törzscsuklós targoncák

Most pedig lássuk, miért jó egy hajlékony Bendi targonca (az angol „to bend” ige annyit tesz, mint hajlítani)! 

Az alábbi ábrán szemléltetjük, hogy míg a folyosószélesség egy azonos, 1,5 tonna teherbírású ellensúlyos targoncánál legkevesebb 3.220 mm, egy tolóoszloposnál 2.690 m, addig egy csuklós Bendi targoncánál a berakás-kirakás már egy 1.800 mm széles folyosón is lehetséges. A targoncaváltozat legfőbb előnyét tehát a következő illusztráció mutatja be. 

 


 

Homlokvillás targonca - Jungheinrich EFG215

Tolóoszlopos targonca - Jungheinrich ETV114

Törzscsuklós targonca -
Bendi B315

Legkisebb folyosószélesség 3.226 mm 2.692 mm 1.800 mm
Tárolási szélesség 2.600 mm 2.600 mm 2.600 mm
Közlekedési folyosó 55% 50% 41%
Raktár hasznos területe 45% 50% 59%

 

Ha ezt kivetítjük az egész raktárra, akkor azt az eredményt kapjuk, hogy a szűkfolyosós Bendi targonca használata mellett egy raktárban 30%-kal több tárhelyet kapunk, mint ellensúlyos targoncával, míg akár 18%-kal több helyet, mint egy tolóoszlopos géppel.

Ilyen kicsi helyen kifordítani egy raklapot elég nehéznek tűnik, hogy lehetséges ez? Ahogy már említettük, a homlokvillás és tolóoszlopos targoncának is be kell tudnia fordulni a rakománnyal együtt a polcok között. A Bendi és más VNA (Very Narrow Aisel), azaz nagyon keskeny folyosókra gyártott gépek viszont már csak a rakományt forgatják be. 

A B3-as sorozatú Bendi törzscsuklós targoncán az első kerék az emelőoszlop alatt van. Ez a kormányzott és hajtott kerék is egyben. A gép első része, így a kerék az emelőoszloppal együtt fordulnak, végállástól végállásig összesen 220°-ban. A gép hátsó kerekei szabadon forognak, mozgásukat az első kerék állása és a menetirány határozza meg. A gép csukló részét egy hidraulikus motor forgatja fogaskerekeken keresztül, kényszerítve balra-jobbra kormányozva. 

Ez a felépítés lehetővé teszi, hogy a gép nagyon kis helyen el tudjon fordulni, így 2.700 mm-re van csupán szüksége akkor is, amikor egyik folyosóról a másikra kell átváltson a polcsor végén. 

Az állvány rakodását a kezelőknek alaposan be kell gyakorolni, mert ez a feladat jelentősen eltér a hagyományos targoncákkal való munkától. Talán ahhoz lehetne hasonlítani, hogy egy sofőr lehet, hogy rutinosan vezet már egy gépkocsit, de utánfutóval tolatni attól még nem tud biztosan. Azoknál a cégeknél tehát, amelyeknél ilyen targoncára váltanak fontos a betanulási időszak és lehetőség, a gépkezelők támogatása az átállásra. Hasznos lehet kamerák felszerelése is a villakocsira, mert a kezelő nem látja a raklap túloldalát, segíthet a kamera nagy emelési magasságokban is.

Az áru berakása Bendi targoncával szokatlan lehet egy targoncavezetőnek, mert folyamatosan kormányozni kell és más nézőpontban is van, mint egy homlokvillás vagy tolóoszlopos targoncán

Ahogy a fenti videó is mutatja, berakodáskor a géppel az üres tárhellyel szemközti oldalt kell megközelíteni, de nézzük ennek a lépéseit: 

  1. Úgy kell megközelíteni az üres tárhellyel szemközti polcsort, hogy a törzscsukló minél közelebb kerüljön hozzá, így lesz több helyünk a raklap betolásakor. Mindazonáltal visszatolatáskor is ügyelni kell arra, hogy a gép ne ütközzön az állványnak. 
  2. Nagyon fontos, hogy milyen helyzetben kezdjük az árut beforgatni. A gép első kerekének körülbelül az üres tárhely közepénél kell lennie. 
  3. Beforgatáskor meg lehet állni a géppel, majd az első forgatás után nagyon szűk folyosóknál szükség lehet arra, hogy hátramenetet kapcsoljunk, így még közelebb irányítjuk a csuklót az ellentétes oldali polchoz, közben folytatjuk a kormányzást. 
  4. Fontos megérteni, hogy az áru berakásakor is kormányozni kell. Egy tolóoszlopos targoncával csak befordulunk és egyenesen megyünk a tárhely felé, az oszlopot pedig kitoljuk. A Bendi targoncával viszont kormányozni kell még akkor is, amikor a kerék már irányban áll a tárhely előtt.

A törzscsuklós targoncák további előnye, hogy alkalmasak udvari munkákra vagy egy teherautó megrakására is.  

A törzscsuklós targonca véleményünk szerint egy jó választás lehet egy olyan raktárban, ahol olcsóbb megoldást keresnek a speciális VNA-targoncáktól, mint például a Still MX-X, Linde K-széria, amely gépeknek még külön felhordótargoncákra is szükségük lehet, így valószínűleg több, mint kétszer annyiba kerülnek. Ezekben a raktárakban a törzscsuklós targonca segítségével nagy hely nyerhető. A törzscsuklós targoncát viszont máshogy kell kezelni, mint az összes többi targoncaváltozatot, így fontos a kezelők képzése, betanulási időszak megtervezése. 

A következő táblázatban összehasonlítjuk a három gépváltozat jellemző előnyeit és hátrányait: 

 

Homlokvillás targonca -
Jungheinrich EFG215

Tolóoszlopos targonca -
Jungheinrich ETV114

Törzscsuklós targonca -
Bendi B315

Előnyök ✅ Könnyű kezelhetőség ✅ Keskeny folyosókon használható ✅ Nagyon keskeny folyosókra is
✅ Elérhető használtan is ✅ Elérhető használtan is ✅ Nem köré építik a raktárat, mint más VNA-gépek esetén, használtan is eladható
✅ Bel- és kültéren is használható   ✅ Könnyebben javítható, egyszerűbb gép, más VNA-targoncákhoz képest
Hátrányok ❌ Széles folyosóban tud csak dolgozni ❌ Inkább csak beltéri használatra ❌ Szokatlan kezelhetőség