Gördüljön könnyebben! - Átfogó ismertető a targoncagumikról

A gumi a targoncának az az alkatrésze, amelyik közvetlenül érintkezik a talajjal. Megfelelő tapadást, állékonyságot kell nyújtania gyorsításkor, lassításkor vagy kanyarodáskor- mindezt teher alatt is.

A targonca és a teher tömegét úgy kell tudnia kiállni, hogy közben előnyös ha kicsi és stabil: így biztosítva a kicsi fordulási sugarat és a munkát a legszűkebb helyeken.

Két fő csoportja a tömör és a fúvott targoncagumiké. A legtöbb felhasználáshoz a tömör targoncagumi a legjobb választás, mert:

  • Nagy a teherbírása: ezért a gép gyártója kis méretben is használhatja, így nem kell nagy targoncákat építenie, a tömör gumi pedig elviseli a kis íven kanyarodáskor keletkező erőket is
  • Nem lyukad ki
  • A targoncák sebessége nem haladja meg a 25 km/órát, ezért a gépet még tömör gumival is biztonságosan lehet vezetni

 

A homlokvillás targoncákra jellemzően egyre kisebb átmérőjű gumikat szerelnek a gyártók. Mivel ezzel az L-távolságot le tudják rövidíteni a teher oldalán, kisebb targoncát, olcsóbban tudnak gyártani

A targoncáknak nincs csillapítása, így a gumi rugalmassága érezhető a kezelői ülésből is. Ezért a fúvott gumi jó választás lehet, ha úthibákon keresztül, burkolatlan felületen kell dolgoznunk.

Targoncagumik típusai

Tömör vagy szuperelasztikus (SE) targoncagumi

A légmentes, tömör targoncagumikat azért kezdték el használni, mert szükség volt az anyagmozgatásban arra a biztonságra, amelyet egy defektmentes gumi garantál. Napjainkban egy tömör targoncagumi nagyobb stabilitást is biztosít és hosszabban használható, mint egy levegős abroncs.

Az Európában használt tömör targoncagumiknak ugyanaz a mérete, mint a fúvottaknak. Ezért mindig dönthetünk úgy, hogy a fúvott guminkat tömörre cseréljük. Vannak viszont olyan tömör gumik, mint a 200/50-10, amely egy széles gumi, de a belső és külső átmérője között kicsi távolság van, és nincs fúvott változata.

A tömör targoncagumik olcsóbb változatainál két különböző réteg van egymásra vulkanizálva. A belső, felnihez kötődő réteg más anyagból van, mint a külső, futófelület. A belső réteg feladata, hogy kitöltse a felni és kopóréteg közötti teret és biztosítsa a gumi kötését a felnihez, ez utóbbi miatt acélszövettel is erősítve van. A külső rétegnek a talajjal kell fenntartani a kapcsolatot, elviselni a gördülést és súrlódást különböző felületeken. A jobb minőségű tömör targoncagumik már három rétegűek. A középső réteg a csillapítást, kényelmet biztosítja.

Az olcsóbb, kétrétegű targoncagumikból hiányzik a rugalmas réteg. Mivel a targoncának a gumin kívül más csillapítása nincs, ez fontos a vezetői kényelem szempontjából

Fúvott targoncagumi

A fúvott targoncagumik sűrített levegővel vannak megtöltve. Mivel a sűrített levegő összenyomható, jobb csillapítást biztosítanak. Fúvott gumikat így legtöbbször a szabadban használnak, rosszabb útviszonyok között.

A legtöbb fúvott targoncagumi diagonál, azaz a szövetrétegek peremtől-peremig átlósan egymásra fektetve futnak. Forrás: Continental

A targoncagumik nagy részén a szöveterősítés keresztben (átlósan, diagonálisan) van. A szövetek egymásra rétegesen rakva futnak végig, ezzel alkotják a gumi karkaszát, azaz a peremek közötti vázrészt. A gumi peremei biztosítják az abroncsot a felnin, ezek acélsodronyból vannak. A diagonál targoncagumi mintája és oldalfala egy egységet alkot, mivel a szövetrétegek peremtől-peremig tartanak. Az oldalfal csillapító mozgása (összenyomódása) így átmegy a mintázatra is. A legtöbb ilyen fúvott targoncaguminak erős oldalfala van, mert a targoncás kanyarodás igen nagy oldalirányú erőt gyakorol a gumikra, sőt még fontos a külső hatások, defekt elleni védelem is. A gumi tapadási felülete változik az érintett talaj alakjától függően.

Ritkábban találkozhatunk fúvott radiál-targoncagumival is. A radiálguminak rugalmasabb oldalfala van, illetve alacsonyabb a gördülési ellenállása. A gyártók leginkább olyan helyekre ajánlják, ahol az emelőgépnek nagy távokat kell megtennie.

A fúvott targoncaguminál érdemes a nyomást ellenőrizni: a túl alacsony nyomás a gép állékonyságát és fogyasztását ronthatja, túlfújt gumival pedig romlik a fékezési képesség, de a gumi kopása, élettartama szempontjából is fontos a nyomás elvárt szinten tartása.

Acélpántos targoncagumi

A tömör targoncagumik először olyan formában jelentek meg, hogy egy acélgyűrűre vulkanizálták rá a gumi futófelületet. A futófelület itt jellemzően a szuperelasztikus gumiktól eltérően egy gumirétegből áll. Ez a kialakítás leginkább Amerikában maradt meg, amíg Európában átvette a helyét a fúvott gumi, és a fúvott gumi felnijére felszerelhető, fúvott gumival csereszabatos szuperelasztikus tömör targoncagumi.

Az acélpántos targoncaguminál az acélgyűrűre egy gumiréteg van vulkanizálva. Az acélgyűrű és felni között átfedés van, nagy erő kell a gumi felpréseléséhez

Az acélpántos gumi kialakításának köszönhetően nagy teherbírású és alacsony a hőképződése, mivel a fém nagy felületen vezeti el a hőt a gumitól. Az erős acélgyűrű szélesebb, mint a gumi, így védi a gumi oldalfalát. Fel- és leszerelése préseléssel, nagy erővel lehetséges, mivel a felni külső átmérője és a gumi acélhengerének belső átmérője között átfedés van, ennélfogva zsugorkötéssel rögzítjük.

Ezeket a gumikat számos méretben gyártják: a méretek sok változata, nagy teherbírásuk és az egyszerűen gyártható felnik miatt alkalmasak lehetnek egyedileg tervezett nagy teherbírású anyagmozgató gépekhez, szállítókocsikhoz is.

Mikor kell cserélni a targoncagumit?

A szuperelasztikus tömör targoncagumiknál könnyű megállapítani a csere szükségességét: erről tájékoztat a gumi oldalfalán lévő 60J vagy kopásjelző vonal. Ha a gumit tovább koptatjuk, akkor már nem a futófelületnek képzett keveréken megyünk, hanem a teherviselő rétegen.

Tehát a tömör targoncagumiknál nem a mintázat mélysége alapján ítéljük meg a használhatóságot. A mintázat hamarabb lekopik, mint ahogy a gumi a kopásjelzőig kopik. Ha a minta lekopott, de még van legalább 10-15 mm futófelületünk, akkor érdemes lehet mintázat utánvágást kérni. A kopás mellett a cserét indokolhatja a gumi sérülése is, mint a futófelületből kitört darabok.

A tömör, szuperelasztikus targoncagumi még jó lehet akkor, ha a mintázat lekopott, az oldalfalon lévő kopásjelző vonalig lehet használni. A fúvott targoncagumi mintamélységének el kell érnie az 1,6 mm-t.

Az elkopott tömör targoncagumi biztonsági kockázat, hiszen már nem azt a réteget használjuk a gumiból, amelyet a gyártó a talajjal való érintkezésre készített, változik a gumi viselkedése fékezéskor. Kopott gumival lecsökken a targonca váza és a talaj közötti távolság, így esetleg fennakadhat a gép. Lecsökken a gumi csillapítóképessége.

Acélpántos gumik esetén, szintén a 60J kopásjelző vonalat kell figyelni, vagy amennyiben nincs ilyen a guminkon, azzal számolhatunk, hogy a gumi legfeljebb az 1/3-ad része kophat.

Érdemes a gumik egyéb hibáit is nézni, a sérülések, kitörések indokolhatják a cserét akkor is, ha még nem kopott a határig.

A fúvott targoncagumiknál a mintára kell figyelni: a minta mélységének el kell érnie legalább az 1,6 mm-t a teljes kerületen. A lekopott futófelülettel használt fúvott gumi biztonsági kockázat, defektje balesetveszélyt okoz emeléskor, kanyarodáskor!

Ajakos targoncagumi

Az ajakos targoncagumi kifejezés olyan tömör targoncagumikra vonatkozik, amelyeket nem acélkarikákkal rögzítünk, hanem a gumi van úgy kiképezve, hogy az saját magát köti a felnihez.

A fúvott targoncagumit acélgyűrűkkel rögzítjük az egyrészes felnihez. Először a gumit rátoljuk a felnire. A felni egyik oldalán egy széles karima van, ez egyik oldalról már megakadályozza a gumi mozgását. Ezek után a felni másik oldalán kell a gumit karikákkal rögzíteni, azaz az ékgyűrűvel, rögzítőgyűrűvel és támasztógyűrűvel. Ha ezt a három acélgyűrűt a helyére raktuk, akkor a felfújt gumiabroncs már egyik oldalra sem tud elmozdulni a felniről.

Normál, sztenderd tömör gumi

A normál, vagy sztenderd tömör targoncagumit ugyanúgy karikákkal rögzítjük a felnire, mint a fúvott abroncsot. A gumit présgéppel, nagy erővel kell a felnire nyomni. Kismértékben túl is kell nyomni a gumit és a présgéppel lent tartani addig, amíg a szerelő a helyére teszi a karikákat. Ez egy nehéz munkaművelet, mert szűkös helyen, feszítővassal kell a rögzítőgyűrűt a helyére pattintani.

Míg a karikás tömör targoncagumit acélkarikák feszítik a felnihez, az ajakost a gumi belső peremén, a gumi saját anyagából képzett tartóajak

Ajakos tömör gumi

Az ajakos tömör gumit úgy gyártják, hogy a gumi belső peremén készítenek egy kiemelkedést, amelyet németül Haltenase-nak, azaz tartóorrnak neveznek. Magyarban az ajak kifejezés terjedt el. A gumiajak szerelés során bepattan a felnihoronyba.

Metszetben látható a sztenderd és az ajakos tömör targoncagumi

Az ajakos tömör targoncagumi használatával tehát gyorsabban és egyszerűbben lehet szerelni és nincs is szükség a karikákra. Ugyanarra az egyrészes felnire normál, sztenderd gumi helyett szerelhetünk ajakos gumit is, ez esetben megmaradnak a karikák.

Nélkülözhetetlen, hogy a gumi a használat során ne forogjon meg a felnin. Ezért a gumikat átfedéssel gyártják és présgéppel szerelhetőek.

Kétrészes felnire fúvott, vagy normál tömör targoncagumit lehet szerelni. Ajakos gumit csak egyrészes felnire lehet felpréselni

 

Gumik mintázatának utánvágása

Ha a tömör targoncagumi mintázata lekopott, akkor a legtöbb méret esetén a gumi futófelületének csak a felét használtuk el. Ilyenkor a simára kopott futófelületbe lehet még mintát vágni, így biztosítva a jó úttartást nedves talajon is.

Újravágott mintázatú targoncagumi

Fontos, hogy a gumikat nem szabad tovább vágni a „60J” kopásjelző vonaltól. A mintavágást csak fokozatokban szabad elvégezni: azaz először megvágni, majd megvárni a minta lekopását, végül újra megvágni.

Fontos, hogy a fúvott targoncagumik mintázatát nem szabad megvágni.

 

 

Termikus tulajdonságok

A megfelelő tömör targoncagumik kiválasztásának fő műszaki szempontja a gumi melegedése és az abból következő esetleges meghibásodás. A tömör targoncagumi a használat során a talajjal érintkező felületén mindig összenyomódik, majd ahogy továbbgördül visszanyeri eredeti méretét. Ebben a folyamatban, melyet hiszterézisnek is hívnak az energia egy része hővé alakul. Ez így megy tovább és tovább és egy intenzív, megszakítás nélküli, hosszú munkánál felmelegedik a gumi. Amennyiben ez a hőmérséklet elér egy kritikus határt a gumi külső rétege, a kopóréteg elválik a teherviselő rétegtől.

A tömör targoncagumi a terhelés alatt a talajjal érintkezve mindig összenyomódik, majd továbbgördülve visszanyeri eredeti térfogatát. A gumi ettől felmelegedik

Általában el lehet mondani, hogy a nagyobb gyártók ezért kínálnak olyan gumikat, amelyeket kisebb igénybevételhez ajánlanak és olyanokat is, amelyeket nagyobbhoz.

Leegyszerűsítve mi azt mondjuk, hogy a mi kínálatunkból az Atire Achiever Plus-t és a Marangoni Forza F1-et egy-kétműszakos alkalmazásokhoz ajánljuk, míg a legnagyobb igénybevételhez a Marangoni Eltor EVO prémium tömör targoncagumit. Azt tanácsoljuk, hogy az intenzív munkákhoz ne a legolcsóbb abroncsokat válasszák.

Ha viszont részleteiben vizsgáljuk meg a kérdést, akkor számos tényezőt figyelembe kell venni… A targonca használatát a gumi melegedésének szempontjából három részre bonthatjuk

  • Haladás: A targoncagumit ilyenkor állandóan összenyomjuk, majd visszanyeri eredeti állapotát. Ilyenkor a gumi intenzíven melegedik.
  • Manőverezés: A targoncával ha felvesszük vagy lerakjuk az árut, lassan, kis mozgásokkal haladunk. Ez a hőképződésnek egy enyhe forrása.
  • Állásidő: ebben az időben a felmelegedett guminak van ideje lehűlni, hőjét átadja a felninek és a kerékagynak, a talajnak és levegőnek.

A targoncagumi melegedésével leginkább akkor kell számolnunk, ha a targonca a munkaidő nagy részében nagy távokon menetel

Nagyobb hő képződik tehát akkor, ha a targoncát hosszú távokon használjuk, folyamatos üzemben. Természetesen fontos szempont az is, hogy mennyire van a felvett teherrel összenyomva: képzeljük el, hogy targoncánk folyamatosan teherbírásának közelében viszi a rakományt hosszú távokon, megállás nélkül, kevés manőverezéssel. Ha ez nyáron történik egy 40-50 °C-ra felmelegedett aszfalton, akkor a targoncagumit erős stressznek tesszük ki. Természetesen nem mindegy, hogy egy ilyen műszakot dolgoznak végig a targoncával avagy egy olyant, ahol a raktárban kisebb távokat teszünk meg, sok manőverezéssel és megállásokkal.

A képen látható targoncagumi rossz választás volt az alkalmazáshoz. A felmelegedés elérte azt a hőmérsékleti határt, hogy leszakadt a futófelület

Élettartam

A tömör targoncagumiknak vastag futófelülete van, tovább használhatóak csere nélkül, mint a levegős fajták. Bizonyos méreteknél a gumit egyszer vagy többször meg is lehet vágni, miután a minta már lekopott. Más kisebb méreteknél, mint a 140-55-9 vagy a 15x4½ -8 olyan vékony a kopóréteg, hogy nem lehet a gumit vágni. Tömör targoncagumik futásteljesítménye több ezer üzemóra is lehet.

Nyomot nem hagyó targoncagumi

A nyomot nem hagyó targoncagumi azt jelenti, ami a nevében is van: nem hagy nyomot. A hagyományos targoncagumikban a természetes gumit ipari korommal keverik. A korom pedig hasonló egy grafitceruzához: fekete nyomot hagy. Ha egy targonca egy helyen sokszor végigmegy, vagy kis íven kanyarodva „radírozza” a gumit, látható lesz a csarnok padlóján.

Marangoni Forza nyomot nem hagyó targoncagumi

Sok csarnokban pedig az üzemeltető nem szeretné látni a műgyanta vagy csiszolt beton felületén a fekete csíkokat. Egy élelmiszer- vagy gyógyszeripari gyárban törekszenek a legnagyobb elérhető tisztaságra, máshol, mint a cellulóz- és papíriparban pedig nem akarják, hogy korom kerüljön a fehér alapanyagba.

A nyomot nem hagyó targoncagumik lehetnek fehérek, sárgák, színesek vagy akár szürkék is. Anyaguk lehet szintetikus vagy természetes gumiból.

Gumik Combilift és más négyutas targoncákon

A targoncagumik emelt igénybevétele van Combilift, Hubtex és más négyutas targoncákon. Ezek a gépek el tudnak indulni az emelőoszlop irányába vagy azzal merőlegesen, oldalirányba is, az irányváltás pedig a kerekek 90°-os elforgatásával jár, mindezt egy helyben állva.

A Combilift négyutas targonca el tud indulni minden irányba, de ez a kerekek egy helyben való elfordításával éri el

Mindemellett a targoncák nagy teherbírásúak és nagyon nagy terhelés jut a hátsó, középső kerékre. A négyutas targoncákhoz csak prémium targoncagumi használatát javasoljuk.