Használt targonca választási útmutató

Cikkünkben összesítjük a használt targonca kiválasztásának legfontosabb szempontjait.

1. Határozzuk meg, hogy mi az anyagmozgatási feladat

Első és legfontosabb lépés, hogy gondoljuk végig, milyen árut, hogyan szeretnénk mozgatni. Érdemes a teherbírásra, emelési magasságra, közlekedési és fordulási folyosó szélességére gondolni.

Teherbírás

Végig kell gondolni, hogy mi lesz az a súly, amit a targoncának meg kell majd emelnie. Nem csak a súlyt kell meghatározni, hanem azt is, hogy hol van a tehernek a súlypontja.

A súlyponttávolságot a villa hátuljától mérjük a teher súlypontjáig. 5 tonna teherbírásig a targoncák teherbírása 500 mm-es teher-tömegközéppont távolságon van meghatározva

A targoncák teherbírása jellemzően 500-600 mm súlyponttávolsággal érvényes. Ettől kisebb súlyponttávolság esetén nem nő a teherbírás, nagyobb távolságoknál viszont csökken. Pontos adatokért nézzük meg a targonca terhelési diagramját vagy kérjünk tanácsot a kereskedőtől.

Emelési magasság

A használt targoncákon különféle emelőoszlopok vannak. Azaz, ha gépet választunk, oszlopot is választunk. 3.300 mm emelési magasságig a használt gépek túlnyomó többsége emel, de 4.000-5.000 mm-re már inkább csak kisebb részük. Ha pedig olyan targoncát keresünk, amelyik 5 méter fölé emel, akkor kevés ellensúlyos használt gép közül választhatunk, ebben a kategóriában magasraktárakban inkább már tolóoszlopos targoncát használnak.

Folyosószélesség és fordulási sugár

Ha kevés helyünk van vagy egy nagyon jó helykihasználású raktárat tervezünk, akkor fontos megmérni azokat a folyosókat, ahol közlekedik a targonca és azokat a helyeket, ahol el kell fordulnia. A legszűkösebb helyekre tolóoszlopos vagy más szűkfolyosós használt targonca ajánlott.

Wa: fordulási sugár, Ast: legszűkebb folyosószélesség. A tolóoszlopos targonca behúzott oszloppal rövidebb, ezért kisebb a fordulási sugara és szűkebb helyen tud dolgozni, mint az ellensúlyos

Targoncavillákkal fogunk rakodni?

Targoncákkal a legtöbb helyen raklapokra helyezett egységrakományokat mozgatnak. Ehhez az általános árumozgatáshoz targoncavillát használnak. A targoncavillák többféle hosszban választhatók, távolságukat pedig (hogy milyen szélesen fognak) be lehet állítani a villakocsin. Speciális rakomány esetén szükségünk lehet különböző adapterekre is, mint a bálafogó, forgató- vagy többvillás targoncaadapterek.

2. Nézzük meg a körülményeket

Fontos figyelembe venni az árumozgatás körülményeit: más és más anyagmozgató gépeket terveztek beltéri, kültéri vagy „terepes” használatra.

A járófelület is fontos szempont használt targonca választásánál: a terepes targoncát ajánlunk azokra a helyekre, ahol a gépnek el kell hagynia a szilárd útburkolatot, mert az ellensúlyos targoncák könnyen elsüllyednek a terepen. A raktártechnikai gépeknek egyenletes padló kell

A hagyományos targoncákat, azaz a homlokvillás, ellensúlyos gépeket szilárd útburkolatra tervezték. Nem képesek a munkára terepen vagy nem jól tömörített zúzottkövön. Amíg a targonca nem vesz fel terhet, a hátsó hídjára eső tengelyterhelése lényegesen nagyobb, mint az elsőre. Emellett a hátsó kerekei a legtöbb modellnek kisebbek is, mint az elsők. Így nagyon könnyen elsüllyednek a nem teljesen szilárd utakon. Természetesen léteznek ezekhez az üzemeltetési körülményekhez gyártott terepes targoncák is.

A raktártechnikai gépeket pedig a gyártók beltérre tervezték, sík felületre. Tehát a gyalogkíséretű gépek, komissiózó vagy tolóoszlopos targoncák legjobb üzemeltetési körülményei a beltéri, jó padlóburkolaton, szintkülönbségek nélküli helyek.

3. Értsük meg, hogy melyik targoncaváltozat mire való

Számos targoncaváltozat elérhető. Leggyakoribb az ellensúlyos targonca, de vannak tolóoszlopos targoncák, raklapemelők, raklapmozgatók és terepes targoncák. Minden gépnek megvannak az előnyei és ideális használati esetei.

Ellensúlyos targonca

Az ellensúlyos targoncát a raklapos anyagmozgatás térnyerése fejlesztette ki és emelte a leggyakoribb anyagmozgató géppé. A villazsebet tartalmazó rakodólapra különböző árut lehet pakolni. A targonca villái a raklaphoz állíthatóak és azt biztonságosan meg tudják emelni.

Az ellensúlyos targonca onnan kapta a nevét, hogy a hátulján ellensúly van. Azért van szükség az ellensúlyra, hogy a gép az áru emelésekor állva maradjon. Az elektromos targoncáknál a nehéz ólomakkumulátor is a gép ellensúlyába számít.

8 tonna teherbírású ellensúlyos dízeltargonca

Az ellensúlyos targoncák elérhetőek számos teherbírási kategóriában. A legtöbb gyártó legkisebb gépei 1,5-1,6 tonnát tudnak emelni és elég sok használt targonca elérhető még a 2,5-3,5 tonna teherbírásig. Ellensúlyos használt targonca persze van 8-10 tonna teherbírású és még nagyobb is.

A targoncák leginkább tömör, kevesebbszer fúvott gumival vannak szerelve, így ugyan szilárd útburkolaton lehet a gépet használni, mindazonáltal nem jelent különösebb gondot egy kisebb szintkülönbségen vagy repedt betonon átmenni.

Tolóoszlopos targonca

A tolóoszlopos targonca fejlesztését a raktárak minél jobb helykihasználása indokolta. Ezek a gépek kisebb helyen fordulnak, ezzel pedig a közlekedési folyosót le lehetett szűkíteni, de jellemzője a típusnak a nagy, akár 8-10 métert is elérő emelési magasság. Ha használt targoncát keresünk, akkor előnye ennek a típusnak, hogy nagy az értékvesztése, ugyanis használt gépként kisebb rá az igény, mint az ellensúlyos targoncákra.

Jungheinrich ETV114 tolóoszlopos használt targonca

Ezeket a targoncákat kizárólag elektromos üzemben gyártják és leginkább beltéri használatra. A gépeknek nagy kerekei vannak, így egy jó minőségű kültéri útburkolaton is lehet velük közlekedni, illetve létezik gumikerekes kivitel is.

Elektromos raklapemelők és raklapmozgatók

Az elektromos raklapemelőnek van emelőoszlopa, a raklapmozgatónak nincs. A raklapemelő fel tudja emelni egy teherautóra az árut, a raklapmozgató csak a földre tudja letenni.

Ezeknek a gépeknek hegesztett villakocsijuk van, a villák távolsága pedig az EUR raklapokhoz van méretezve. A gépek kizárólag elektromos üzemmódban kaphatóak. Fontos megérteni, hogy ezeknek a targoncáknak támaszuk van (nincs ellensúlyuk), a megemelt áru alatt mindig támasztaniuk kell. Ez az ellensúlyos változathoz képest korlátozhatja azt, hogy a targonca a rakományt felvegye vagy letegye.

A gyalogkíséretű targoncáknak támaszai vannak a megemelt teher alatt. Előny ez, mivel így a gép könnyű és rövid lehet, de hátrány, ha a támaszok útban vannak rakodáskor

Előnye ennek a kivitelnek, hogy kicsi és felépítése egyszerű, ezért olcsóbb, mint egy nagyobb targonca. Továbbá könnyen meg lehet tanulni kezelni és kevésbé balesetveszélyes.

Terepes targoncák

Ha nem szilárd burkolaton szeretnénk rakodni, akkor szóba jöhetnek a nagyobb kerekű, duplakerekű ellensúlyos használt targoncák, de mindenekelőtt terepes targoncát ajánlunk a feladatra.

3 tonnás terepes Manitou terepes targonca: robosztusabb, mint egy három tonnás ellensúlyos targonca, nagyobb kerekei vannak, de kiváló terepjáró

Terepes gépet az anyagmozgató gépek legnagyobb gyártói nem is készítenek. Így a használt targoncák kínálata korlátozott és meglehetősen drága. A legrosszabb körülmények között a nagyobbkerekű targoncák mozognak jobban, mint a JCB 926 vagy a Manitou M26, ezek a gépek viszont már traktorméretűek. A kisebb targoncáknak, mint az AUSA C150H-nak viszont gyengébbek a terepezési képességei is.

Oldalvillás és négyutas targoncák

A hosszú árut célszerű nem széltében, hanem inkább hosszában vinni. Ezt a feladatot végzi el az oldalvillás targonca. A négyutas targoncánál már nem csak előre-hátra lehet váltani a menetirányt, hanem át lehet állítani oldalirányba is a kerekeket, így a targonca tetszőlegesen el tud indulni minden irányba.

Ezek speciális gépek, ha ilyen használt targoncát keresünk, sokszor talán csak országhatáron kívül találunk egy olyant, amelyik minden elvárásunknak megfelel.

4. Mi a különbség a különböző üzemmódok között: gázos, dízel, elektromos

El kell azt is dönteni, hogy milyen üzemmódú targoncára van szükség. Magyarországon a gázos, dízel és elektromos gépek érhetőek el, a szempontok közül pedig érdemes figyelembe venni a költséget, kipufogógázt, beltéri-kültéri használhatóságot.

Egy-egy géptípuson belül a gázos és dízel targoncák megegyeznek, kivéve a belsőégésű motort és kiegészítőit. Tehát a gázos Linde H16T ugyanaz a targonca, mint a H16D, csupán a motorban különbözik.

Jungheinrich DFG425s és Jungheinrich TFG425s targonca: a gépek megegyeznek, csak a motorjuk különbözik. A gázpalackról fel lehet ismerni a gázos targoncát

Ezeket a targoncákat leginkább kültéri használatra ajánlják. Ugyan a gázos targonca kipufogógáza tisztább, mint a dízelé, így is csak jól szellőztetett helyen szabad használni. Használt targonca vásárlásánál fontos megemlíteni, hogy régebben egy belsőégésű motoros géppel gyorsabban lehetett dolgozni, mint egy egyenáramú elektromossal. Ha 4-5 tonnánál nagyobb teherbírású használt targoncát keresünk, akkor főleg dízel targoncákat fogunk találni, ebben a kategóriában az utóbbi években kezdtek csak hódítani az elektromos targoncák.

Az elektromos targoncákat a 90-es években leginkább beltéri használatra szánták, teljesítményük pedig elmaradt a robbanómotorosokétól. Ezeket a gépeket egyre jobban szigetelik és a váltóáramú villanymotor is számos előnnyel jár: jól szabályozható, magas nyomatékkal indul, alacsony a karbantartási igénye. Érdemes figyelembe vennünk azt is, hogy mennyibe kerül az üzemanyag. A használt elektromos targoncának fontos tulajdonsága az akkumulátor fajtája és állapota.

Így néz ki egy savas ólomakkumulátor. 2 voltos cellák vannak összekötve, így a cellákat cserélni, az akkumulátort javítani is lehet

A savas ólomakkumulátorok jól bevált technológia, míg a lítium-ion telepek karbantartásmentességet ajánlanak. Fontos azonban megértenünk, hogy egy lítium-ion akkumulátor lényegesen drágább, mint egy hagyományos ólomakkumulátor, így a lítiumos használt targonca maradványértéke alacsonyabb.

Használt terepes gépet csak belsőégésű motorral, raktártechnikai gépet csak elektromos hajtással keressünk.

5. A legnehezebb/legnagyobb áru, későbbi feladatok

Meg kell határozni a legnagyobb vagy legnehezebb árut, melyet mozgatni szeretnénk a targoncával. Fontos, hogy a targonca kezelni tudja ezt a terhet.

Jó, ha a gépünk teherbírása meghaladja és nem a határán van az áru mozgatásához szükséges legkisebb teherbírásnak. Fontos számolni azzal is, hogy hol van az áru súlyponttávolsága és milyen magasra szeretnénk emelni. A targoncák teherbírása jellemzően a villa hátuljától mért 500 mm-es súlyponttávolságon és 3.300 mm emelési magasságig érvényes. Ettől kijjebb eső súlyponton, nagyobb magasságon csökken a teherbírás. Ez a teher-tömegközéppont távolság azért fontos, hogy az ellensúlyos targonca meg tudja őrizni állékonyságát.

Toyota elektromos targonca terhelési diagramja és annak magyarázata

A szabványostól eltérő tartomány teherbírásáról a targonca terhelési diagramja tájékoztat.

Bölcs dolog lehet átgondolni azt is, hogy milyen későbbi árumozgatási feladatok lesznek: egy új termékre vagy alapanyagra, polcrendszerre, épületre előre gondolni és annak megfelelően választani használt targoncát.

6. Elvárt emelési magasság

Milyen magasra szeretnénk emelni a targoncával? A különböző használt gépeknek változó emelési tulajdonságaik vannak, olyant kell választani, amelyik megfelel.

Targonca emelőoszlopának fő adatai:
h1 – Építési magasság
h2 – Szabademelési magasság
h3 – Emelési magasság
h4 – Emelőoszlop magassága kiemelt oszloppal
h6 – védőkeret magassága

Az emelési magasság mellett a másik fontos szempont a használt targonca oszlopának építési magassága és hogy szabademelésű-e a gép. Az építési magasság azt jelenti, hogy milyen magas a gép emelőoszlopa összecsukva, a szabademeléses toronynál pedig az emelés kezdeti szakaszában csak a villák indulnak meg, majd miután azok kiértek az oszlop tetejére, csak akkor kezd kiemelkedni a belső profil.

7. Korlátozza a gép mozgását a hely?

Át kell gondolni azt is, hogy hol fog a targonca üzemelni. Ha egy szűk folyosóban kell elfordulni vele, akkor meg kell keresni a gép műszaki adatlapját és megnézni a fordulási sugarát.

Az ellensúlyos targoncák mérete arányosan nő a teherbírásukkal. Egy teherbírási kategóriában azért így is lehetnek nagy különbségek, ugyanolyan teherbírású targoncák, más és más hosszúsággal. A targoncagyártók újabb gépei jellemzően rövidebbek, ezt leginkább az ellensúlyok rövidebbre és magasabbra öntésével oldották meg.

A háromtámaszú elektromos Still RX20-15 targonca fordulási sugara 1.528 mm, a négytámaszú gázos Still RX70-16-é pedig 1.926 mm

Az elektromos gépek közül van háromtámaszú kivitel is, amelyik 90°-ban el tudja fordítani a hátsó kerekét. Ilyenkor a targonca első kerekei közül az egyik előre, a másik hátulra indul meg. Így ezek a targoncák kisebb helyen be tudnak fordulni, mint egy négytámaszú targonca.

8. Ergonómia és vezetői kényelem

Az újabb targoncákat (ahogy általában az összes többi gépet is) könnyebb vezetni. A gyártók egyre könnyebbé teszik a kezelőszervek működtetését, jobb kilátást biztosítanak, szenzorok és visszajelzések segítik a munkát. A vezető kényelme megtérülhet a termelékenységben és biztonságban.

Az elektromos targoncák egyik nagy előnye a jó kezelhetőségük. Egy korszerű elektromos targoncával könnyen lehet milliméterpontosságú manővereket végezni menetben vagy a hidraulikus funkcióknál. Ugyanilyen finom mozgásokat várhatunk el egy hidrosztatikus Lindétől vagy egy dízel-elektromos Still targoncától.

Az elektromos gépeknél különböző előre beállított menetprogramok segítik a kezelőt.

A képen egy Jungheinrich EFG targonca kijelzője látható. Öt menetprogram választható, melyeket legtöbbször úgy állítanak be, hogy minél nagyobb a menetprogram száma, annál gyorsabb lesz a targonca.

Jelmagyarázat:
1 - Ezekkel a nyilakkal lehet a menetprogramot kiválasztani
2 - Itt jeleníti meg a kijelző a kiválasztott menetprogramot
3 - Haladási funkciók gyorsasága
4 - Hidraulikafunkciók gyorsasága

9. Karbantartás és javíthatóság

Fontos olyan használt gépet választani, amihez elérhetőek pótalkatrészek is, ideális esetben akár több forrásból is. Targoncából lényegesen kevesebb van, mint autóból, így az alkatrészellátásban is sokkal kevesebb szereplő van. Általában egy európai gép esetén gyorsan hozzá lehet jutni az alkatrészekhez. A japán és kínai targoncák esetén sokszor egyszerű egy motorikus alkatrész beszerzése: számos gépben ugyanazokat a modelleket találjuk, mint a Nissan H20, K21 vagy K25, Yanmar 4TNE vagy Isuzu 4JG2. Kínai targoncáknál viszont nehéz lehet más alkatrészek beazonosítása.

Talán még ennél is fontosabb szempont, hogy ki tudja megjavítani a gépet. Minél kifinomultabb, bonyolultabb egy targonca, annál kevesebb vállalkozást tudunk megbízni a targonca javításával.

Kedvező azonban, hogy Magyarországon mindegyik nagy targoncagyártónak van hivatalos képviselete és a gyártók sokszor ugyanazt a gépet kínálják más címkével. Ugyanazok a targoncák megtalálhatóak Yale-Hyster, Mitsubishi-Caterpillar vagy Linde-Still párok valamelyik márkanevének típusaként.

10. Biztonsági felszereltség

Vannak már targoncagyártóknak saját biztonsági rendszerei, mint a Toyota SAS rendszere (System for Active Stability), de ettől talán fontosabb, hogy a gép fel legyen szerelve világítással, munkavédelmi projektorlámpákkal, kamerával. Fontos, hogy a targoncás balesetek esélyét lecsökkentsük.

A targonca egy munkahelyen dolgozik emberekkel, így baleseti veszélyt jelenthet a közlekedés során vagy egy emelési feladatnál. A használt targoncán is működnie kell a kürtnek, de olyan kiegészítő műszaki berendezésekkel is fel lehet szerelni, mint a kék pontokat vetítő munkavédelmi lámpa.

A kék fényt vetítő munkavédelmi lámpa figyelmezteti a környéken dolgozókat a közeledő targoncára

11. A gép ára és az üzemeltetés költségei: az összes tulajdonosi költség

Angolul TCO-ként (Total Cost of Ownership – Tulajdonlás Összes Költsége) említik azt a fontos tényezőt, hogy a gép vásárlásánál érdemes gondolni a későbbi szerviz és üzemanyagköltségekre, de a gép maradványértékére is.

Az elektromos gépek üzemeltetése kevesebb karbantartással és javítással jár, mint egy belsőégésű motoros targoncáé. Az üzemeltetőnek viszont fontos törődni az elektromos targonca savas ólomakkumulátorával.

A lítium-ion akkumulátorokkal ugyan elérték a gyártók, hogy ne kelljen a karbantartással foglalkozni, de az ilyen gépek maradványértéke jelentősen alacsonyabb az akkumulátorcsere használt gépek árával vetekedő ára miatt.

12. Gyakorlat, vezetői jogosultság és szokások

Fontos, hogy a gépkezelőknek meg legyenek az ismereteik az emelőgép kezeléséhez és a megfelelő jogosítvánnyal is rendelkezzenek a targoncázáshoz.

Sokszor tapasztaljuk, hogy a targoncavezetők körében egy jól ismert típusról egy ismeretlenre való váltás is ellenkezéssel, nehézségekkel jár. Ha a vezető például egy ellensúlyos gázos régi Komatsuról egy Lindére ül át, akkor meg kell szoknia, hogy a Linde egy „kétpedálos” (ahol a jobb lábánál lévő menetpedállal előre indítja a targoncát, a bal láblánál lévővel pedig hátra) targonca, ha a pedálról leveszi a lábát akkor a gép magától fékez, ha pedig a hidraulikakart húzza, magától emeli a motorfordulatot. Ez mind megkönnyíti a vezető dolgát, de a megszokottól eltérő működés, a kezelőnek pedig ezt meg kell szokni.

Remekül ki lehet használni a helyet egy ilyen törzscsuklós Bendi targoncával, de újra kell tanulni a gépkezelést

Egy tolóoszlopos targonca első használatakor a kezelőnek még az eltérő menetirányt, egy törzscsuklós esetén a használati módot, magasemelésű komissiózónál a számos kezelési opciót el kell fogadnia.

13. Forgalmazó és garancia

Hasznos lehet utánanézni, hogy honnan vásárol használt gépet. Egy megbízható forgalmazó nagyobb eséllyel szállít jó minőségű gépet és biztosít később kielégítő szolgáltatást.

14. Próba és átnézés

Egy jó állapotú használt targonca választásával akár az új gép árának a felét is megtakaríthatjuk, nem is várható el, hogy a gép állapota megegyezzen egy újéval. A targonca hosszútávú befektetés, ezért érdemes a használtat is garanciával venni, lehetőség szerint kipróbálni.

Esetleg lehet kérni annak is a lehetőségét, hogy saját telephelyünkön a saját árunkkal, körülményekkel és gépkezelőkkel teszteljük a targoncát.

A gyakorlat nálunk az, hogy ezt a lehetőséget biztosítjuk az érdeklődőknek, ha pedig nem válik be a targonca, akkor bérleti díjként kiszámlázzuk.