Cesab Blitz 420FN elektromos targonca javítása

A Cesab a világ legnagyobb targoncagyártó vállalatához, a Toyota-csoporthoz tartozó olasz márka. A bolognai gyárban elektromos és robbanómotoros targoncák készülnek Cesab, BT és Toyota márkanévvel.

A műhelyünkbe bekerült Cesab Blitz targonca egy 2 tonna teherbírású elektromos gép, ami nem ment előre és hátra, illetve a hidraulikus funkciói közül is csak a kormányzás működött jól. A munkahidraulikát is lehetett használni, de csak akkor, ha a kormányzás miatt már ment a szivattyú, ami így az olajat a vezérlőtömbbe is szállította.

A targonca olyan hibakódokat jelzett, amik can-bus kommunikációs problémára utaltak. Egy korszerű targoncában a vezérlőelektronikák can-bus hálózatra vannak felfűzve. A hálózatra csatlakoztatott elektronikák digitális üzeneteket küldenek és fogadnak. Ebben a targoncában egy can-bus hálózat van, így mindegyik elektronikai részegység látja az összes többi üzeneteit.

Ezek a részegységek a következők:

- kijelző

- interfész (I/O) panel

- baloldali meghajtómotor vezérlőelektronikája

- jobboldali meghajtómotor vezérlőelektronikája

- hidraulikamotor vezérlőelektronikája

A kijelző képes megjeleníteni a targonca hibáit, működési állapotát, a gépkezelő ezen keresztül tudja a gép beállításait változtatni, de ennél a rendszernél gyakorlatilag egy teljeskörű diagnosztikai egység feladatát is ellátja. A szervizkód beírása után innen a kijelzőről magas szinten lehet adatokat kiolvasni, működési paramétereket változtatni vagy betanítani a különböző potenciométerek végállásait.

A targonca akkumulátora és ellensúlya között vannak a ZAPI vezérlőelektronikák.

A ZAPI gyártmányú vezérlőelektronikák alkalmasak a beállítások és a vezérlés (gázpedál, hidraulika vezérlőkar, további jeladók) állása alapján arra, hogy a targoncába szerelt váltóáramú villanymotorokat vezéreljék.

A targonca interfész (I/O, azaz input-output) paneljába a targonca potenciométerjei és kapcsolói vannak bekötve, ezeket az analóg jeleket az interfész panel digitális jelekké alakítja és sugározza a can-bus hálózaton a többi elektronikának. Ha például a gázpedált lenyomja a kezelő, akkor az interfész panel CN1 csatlakozóján a 26-os érintkező feszültsége az alaphelyzetben 1,2 V-ról elkezd növekedni egészen 3,2 V-ig. Az interfész ezzel arányosan egy digitális üzenetet sugároz a hálózatra, ahol egy potenciométer értékét 256 részre (ami 2 negyedik hatványa) bontva tudja sugározni. De emellett még körülbelül 25 bemenetet dolgoz fel és alakít át digitális üzenetté. Ahhoz, hogy a targonca elinduljon, például kell egy haladási irány, a rögzítőféknek oldva kell lennie és a kezelőnek az ülésben kell ülnie.

A targonca interfész elektronikájába vannak bekötve a különböző jeladók. Az interfész panel a jeladók pillanatnyi állapotát közvetíti a can-bus hálózaton.

Ha minden rendben van, akkor a meghajtóelektronikák elkezdik vezérelni a villanymotorokat. A villanymotorokba fordulatszám érzékelős csapágyak vannak beszerelve, amik az elektronikának visszacsatolást adnak az aktuális fordulatszámról. Az elektronika a pedállálásból kiszámítja az elvárt fordulatszámot és a valós fordulatszám függvényében vezérli a motorokat.

A Cesab targonca viszont ehelyett csak a D2, 16 és 76 hibakódokat jelezte.

A 16 és a 76 hibakódok szerint a két vezérlőelektronikára nincs bejelentkezve a can-bus hálózaton keresztül az egyik elektromos szerkezeti egység. A D2 hibakódot pedig a kijelző küldte, ami szerint nem tudja olvasni az interfész üzeneteit.

A targonca interfésze ugyan a tápfeszültséget megkapta, de nem küldött üzeneteket (vagy nem minden üzenetet küldött) a can-bus-ra. Ebben az esetben pedig ki kell cserélni az alkatrészt.

Az alkatrész cseréje és a szükséges értékek betanítása után újra ment a gép.