Javíthatatlan Jungheinrich Ameise

Páréves trend, hogy a nagy gyártók is megjelentek olcsó elektromos raklapmozgatókkal és raklapemelőkkel. Fontos viszont, hogy ezeknek az akkumulátora kisebb kapacitású és így intenzív használatra nem alkalmasak. Ennél viszont kevésbé ismert tény, hogy olyan kompakt részegységeik vannak, amikhez nem lehet alkatrészt rendelni, ezeket csak egyben lehet cserélni.

Ez a cikk is azért született, mert a Jungheinrich Ameise elektromos raklapemelőnek 2 év használat után gazdaságtalanná vált a javítása. Ennek az oka pedig az, hogy a gyártó a targoncához tartozó alkatrészkatalógusban nem bontja szét az agymotort alkatrészekre, azt csak egyben lehet megrendelni.
 
A tulajdonos elvárása természetesen az volt, hogy ne az új raklapemelő áráért javítsuk meg a targoncát.
 
Az agymotorban egyébként a forgórész maga a poliuretán futófelülettel ellátott meghajtókerék. Az agymotor-összeállításhoz tartozik még ezen kívül az állórész és az elromlott alkatrészek: a forgórész csapágyazása és az állórészbe ragasztott hall-jeladók is.
 
A forgórész maga a meghajtókerék. Tehát a kerék elkopása esetén forgórészt kellene cserélni. Katalógus szerint viszont csak a komplett agymotornak van cikkszáma
A forgórész maga a meghajtókerék. Tehát a kerék elkopása esetén forgórészt
kellene cserélni. Katalógus szerint viszont csak a komplett agymotornak van
cikkszáma
 
Az agymotor egy háromfázisú váltóáramú motor, aminek pedig az állórésze belül van,  és a gép vázához csavarozással van rögzítve.
 
A Jungheinrich Ameise agymotorának belső része az állórész.  Az állórész tekercsei közé fent, a nyíllal jelölt helyen látható a beragasztott hall-jeladó
A Jungheinrich Ameise agymotorának belső része az állórész. Az állórész
tekercsei közé fent, a nyíllal jelölt helyen látható a beragasztott hall-jeladó
 
Ebben a Jungheinrich Ameise-ben pedig egyrészt összetört a forgórész csapágya. Az alkatrészkatalógusban már a csapágynak sincs cikkszáma, tehát a Jungheinrich rendszeréből ez sem rendelhető. A gyártói vagy típusmegjelölés nélküli golyóscsapágy helyett méretek alapján tudtunk rendelni golyóscsapágyat és azt kicseréltük.
 
Jelöletlen golyóscsapágy a kínai gyártású Jungheinrich Ameise targoncában
Jelöletlen golyóscsapágy a kínai gyártású Jungheinrich Ameise targoncában
Az alkatrészkatalógusban csak a komplett agymotornak van cikkszámam így még
a golyóscsapágyak sem rendelhetők a Jungheinrichtől
 
A csapágy cseréje és a gép összeszerelése után ugrálva menetelt a gép, majd diagnosztika alapján kiderült, hogy valószínűleg az állórész tekercsébe ragasztott hall-jeladókkal lehet gond.
 
Ezek a jeladók adnak visszajelzést arról, hogy milyen fordulatszámon forog a motor, azaz milyen gyorsan megy a targonca.
 
A hall-jeladók működését végül egy tesztáramkörrel vizsgálta targoncaszerelő munkatársunk és kiderült, hogy az egyik szenzor is rossz.
 
Ezt is csak a típus alapján tudtuk megvenni, a Jungheinrichtől sajnos nem.
 
Hall-jeladók tesztelése tesztáramkörrel
Hall-jeladók tesztelése tesztáramkörrel
 
A piacon a prémium gyártók, mint a Jungheinrich is megjelentek olcsó termékekkel, mint ezek az Ameise emelők. Ezekre a termékekre viszont nem csak a kisebb kapacitású akkumulátorok, egyszerűbb hajtóművek és elektronikák jellemzőek, de fődarabjaik a gyári rendszer szerint nem is javíthatóak, rendelhető alkatrészek híján.
 
Ezzel ellentétben például a Jungheinrich ECE targoncáknak minden egyes alkatrészre rendelhető, azok így gazdaságosan javíthatók. Intenzív vagy hosszútávú használat esetén a drágább gépet kell választani.
 
Használt targoncáinkat itt találja:

https://frekvent.com/hu/hasznalt-targoncak.html