Jungheinrich targonca javítása nyomtatott áramkör röntgenezésével

A Jungheinrich TFG320s gázüzemű targoncára a gépkezelő fordítva tette fel az akkumulátorsarukat. A zárlat egy biztosíték mellett a motorvezérlő elektronikában is szakadást okozott. A többrétegű NYÁK-ot munkatársunk röntgenvizsgálatra küldte, ami megmutatta a szakadás helyét.

A Jungheinrich TFG320s targoncába a gépkezelő fordítva rakta be az akkumulátort. Az egyik érintkezőt rárakta az akkumulátorsarura, majd a másik érintkezőt csak hozzáérintette a másik akkumulátorsaruhoz. A szikrázás jelezte, hogy zárlatot csinált.
 
Jungheinrich TFG320s típusú hidrosztatikus targonca VW motorral és
Bosch Rexroth hidrosztatikus hajtással
 
A motorvezérlő elektronika biztosítéka kiégett, a motort nem lehetett indítani. Miután a biztosítékot kicserélte munkatársunk a targonca már beindult.
 
Jobb oldalon az E-box vezérlőelektronika, amiben a biztosítékot kellett cserélni.
Bal oldalon a kiegyenlítőtartály mellett a targonca menet- és hidraulikavezérlője
 
A motor már járt, de az indítómotor nem állt le. Ennél a gépnél az önindítózást is a vezérlőelektronika állítja le akkor, ha a motor már beindult és erről megérkezik a fordulatszám érzékelő jele is.
 
Ez a jel azonban nem jött meg az E-Box nevű vezérlőelektronikának, ami az önindítót is kapcsolja. Nem jött meg, mert a kommunikáció nem működött a motorvezérlő elektronikával.
 
A motor ugyan járt, azaz a vezérlőelektronika részben működött, de a diagnosztika alapján a kommunikáció a gép többi vezérlésével már nem volt észlelhető.
 
A fekete dobozos elektronika a targonca motorvezérlője
 
A motorvezérlő elektronika egy többrétegű NYÁK, aminek az átvizsgálása során úgy látszott, hogy az adatátvitel IC-je nem kap tápfeszültséget.
 
A targonca motorvezérlője egy többrétegű nyomtatott áramkörre (NYÁK-ra) van
felépítve
 
Elküldtük az elektronikát röntgenezésre, ami láthatóvá is tette egy köztes réteg vezetősávjának a szakadását.
 
Piros nyíllal jelölve a szakadás a nyomtatott áramkörön
 
Így végül ugyan sok munka árán, de sikerült megjavítani az vezérlőelektronikát!