Miért a Linde targoncákat a legjobb vezetni

Targoncás berkekben létezik két nagy csoport, ami a robbanómotoros targoncák megítélését illeti. Vannak akik szerint a Linde targoncák olyan hibákat produkálnak, amiket nehéz és nagyon költséges javítani és különben is, mindent meg lehet csinálni egy hidrodinamikus váltós (általában tetszőleges japán gyártó neve következik) targoncával. A másik csoport szerint viszont jobb a Linde targonca, amivel jobb dolgozni is, és karbantartás mellett nagyon üzembiztosan működik.

Nem teszünk ebben a kérdésben igazságot, de számba veszünk néhány fontos jellemzőt, ami egy újgenerációs, robbanómotoros Linde H30D, 393-02 targonca használhatóságát mutatja be.

 

A legfontosabb előnyös tulajdonsága a hajtás, ami a legkifinomultabb szerkezet benyomását kelti a kezelőben:

- A targoncával nagyon kis sebességgel el lehet indulni és lehet így manőverezni.

- A targonca sebessége a haladási irány pedál állásával arányosan változik, és nagyon finoman szabályozható a pedál mozgatásával minden tartományban.

- Az előző alapján gyakorlatilag nem kell külön fék- vagy hajtásoldó pedált használni, mert a menetpedál felengedésével csökken a sebesség, teljes felengedésnél pedig megáll a targonca.

- Az elterjedt kétpedálos változatnál nem kell irányváltó kapcsolót sem használni.

- A munkahidraulika használatához nem kell külön a gázpedállal felemelni a fordulatszámot, az automatikusan működik a joystick mozgatásával.

Alul látható a robbanómotor tengelyére szerelt axiáldugattyús menetszivattyú.

Arról, hogy ez jól működjön kellett a Linde tapasztalata 1959 óta, amióta megépült az első hidrosztatikus gépük a Hubtrac H3K. Ez úgy hangzik, mintha egy katalógusban írták volna, de már elég sok rossz hidrosztatikus targoncát láttunk, hogy ez igaz legyen.

Döntő munkahenger a fülkekerethez rögzítve.

Ezeknél a gépeknél kiválóan előre lehet látni a fülkéből. Erre minden targoncagyártó törekedik, de a Linde ezt is máshogy csinálja. A döntő munkahengerek a fülke vagy vázkeret tetejére vannak tervezve. Ezzel a védőkeret erősebb, mint más targoncákon, de ez csak a biztonság előnyére válik. Az emelőoszlop profilok viszont ennek köszönhetően kevésbé robosztusak a Lindénél, mint más gyártóknál, mivel kiemelt oszlopnál a döntőmunkahenger-emelőoszlop kapcsolatot kisebb erőhatások érik a rövidebb erőkar miatt.

Kiváló a kilátás villairányba.

A keskeny oszlopprofilok jobb kilátást biztosítanak. A Linde kapcsolódó innovációjával egy háromrészes emelőoszlop kb. 30%-kal kisebb helyet takar ki, mint a konkurens gépeken.

A Linde háromrészes (triplex) oszlopának profiljai el vannak tolva egymástól, így jóval kisebb helyet takarnak ki, mint más gyártók emelőoszlopai.

A fülkében kényelmesen el lehet férni, minden kezelőegység kézreáll és jó a kilátás minden irányban. A kezelő a bal kezével a kormányt fogja, a jobb kezével pedig a munkahidraulikát működteti.

Ebben a targoncában le lehet dolgozni egy műszakot.

A munkahidraulikát joystickokkal vezérli a kezelő, ezek nagyon finoman működnek. A vezérlőtömbbe épített proporcionális mágnesszelepek alkalmasak a legkisebb mennyiségű olaj áteresztésére, ezzel együtt milliméteres pontosságú villaműveletekre. Egyszerre több funkciót is lehet működtetni a joystick-karokkal. A legújabb targoncákban terhelésérzékelős axiáldugattyús hidraulikaszivattyú van, ami biztosítja, hogy a motor ne legyen terhelve, amikor nincs működtetve semmilyen funkció.

Tűpontosan vezérelhető a munkahidraulika.

A motor pedig takarékos VW CRTDI, amivel egy 3 tonna teherbírású dízeltargonca 60 VDI ciklusra vonatkozó fogyasztása 3,1 l gázolaj. Összehasonlításul egy új Toyota 02-8FDF30 targonca fogyasztása ugyanennél a tesztnél 4,3 l. A kedvezőbb fogyasztás köszönhető annak is, hogy a hidrosztatikus hajtású Lindénél nincs csúszás a hajtásban, ellentétben a nyomatékmódosítót-automata váltót használó Toyotával.