Targoncás tudástár #1: Oldalmozgató

Az oldalmozgatóval a két targoncavillát egyszerre lehet oldalirányba csúsztatni, ami a rakomány felvételénél vagy lerakásánál lehet hasznos. Használatával kényelmesebb az árumozgatás és időt takaríthatunk meg.

Az oldalmozgató egy egyszerű és olcsó adapter, amelyet napjainkban szinte minden olyan targoncára felszerelnek, amelyik raklapos árut mozgat. Rakodáskor roppant előnyös, hogy tudjuk a két villát jobbra vagy balra mozgatni. A mozgató a villákat egyszerre tolja jobbra vagy balra és nem szabad összekeverni a villapozícionálóval, amellyel a két villa távolsága állítható be.

Targoncázás raklapos állványra. A tolóoszlopos targoncán is jól jön ilyenkor az oldalmozgató, mert igen szűk a hely a raklapok között

Targoncázás raklapos állványra. A tolóoszlopos targoncán is jól jön ilyenkor az oldalmozgató, mert igen szűk a hely a raklapok között

 

Lássunk néhány helyzetet, mikor is lehet segítségünkre:

  • Szorosan szeretnénk lerakni az árut egymás mellé vagy példáuk közvetlenül a teherautó oldalfalához kívánjuk rakni, hogy ne tudjon elcsúszni.
  • Egy állványra pontosan kell berakni a rakományt. Ilyenkor figyelni kell arra is, hogy merőlegesen tegyük a raklapot az állványra, de a távolságra is a rakodólapok között. Jó szolgálatot tud tenni az oldalmozgató, mert menet közben nem kell annyira kényesen figyelni a kanyarodás helyére, csak arra hogy jó szögben álljunk, majd az oldalmozgatóval arrébb tudjuk tenni a rakományt pár centimétert.
  • Nálunk a műhelyben egy-egy emeléskor is az oldalmozgatós targoncához nyúlnak a munkatársak. Szereljenek be egy emelőoszlopot, egy meghajtóakkumulátort vagy egy váltót, mindegyik munkánál milliméterpontosan kell pozícionálni az alkatrészt.

 

Az oldalmozgatóval így gyorsan és pontosan fel tudjuk venni vagy le tudjuk rakni a rakományt. Nincs szükség azokra a manőverekre, amikor lassú haladás közben nagyon ki van tekerve a kormány, így a gumik is kevésbé kopnak, a fúvott gumikat pedig meg tudjuk kímélni ettől a nyírófeszültségtől.

Kistehergépkocsi rakodása oldalmozgatóval. A rakomány miután be van nyújtva a raktérbe, az oldalmozgató használatával könnyen jobbra igazítható, így szorosan le tudjuk tenni a fülke hátfala mögé. Így már könnyebb a rakományrögzítés is

Kistehergépkocsi rakodása oldalmozgatóval. A rakomány miután be van "nyújtva" a raktérbe, az oldalmozgató használatával könnyen jobbra igazítható, így szorosan le tudjuk tenni a fülke hátfala mögé. Így már könnyebb a rakományrögzítés is

 

Oldalmozgatók kialakítása

Az oldalmozgató lehet ráakasztott vagy az emelőoszlopba integrált. A ráakasztott oldalmozgatókat számos gyártó (Cascade, Kaup, Bolzoni) kínál a létező szabványosított villakocsikhoz. A ráakasztott oldalmozgató használata esetén számolnunk kell a targonca teherbírásának csökkenésével. Ha ezekhez a berendezésekhez keresünk alkatrészt, akkor az oldalmozgatót kell azonosítani, nem pedig a targoncát.

A ráakasztott oldalmozgatót az adapter adattáblája alapján lehet azonosítani. Ez a Cascade gyártó 55F-SSS-A511 típusú oldalmozgatója. Ha tudjuk ezeket az adatokat, akkor alkatrészeket is ki tudunk már keresni

A ráakasztott oldalmozgatót az adapter adattáblája alapján lehet azonosítani. Ez a Cascade gyártó 55F-SSS-A511 típusú oldalmozgatója. Ha tudjuk ezeket az adatokat, akkor alkatrészeket is ki tudunk már keresni

 

Az integrált oldalmozgató az emelőoszlop villakocsijába van integrálva. Ennek az előnye, hogy nem csökkenti a targonca teherbírását. Alkatrészazonosításhoz a targonca pontos adataira van szükség.

Vannak még többszörös oldalmozgatók is, amelyekre egyszerre 2 vagy 3 pár villa van akasztva. Ezeket nagy targoncákra építik ki és olyan iparágakban használják, ahol nagyon sok árut szükséges mozgatni, mint a sör- vagy üdítőgyártás.

Ráakasztott (hook-on) oldalmozgató Jungheinrich targoncán

Ráakasztott (hook-on) oldalmozgató Jungheinrich targoncán

 

Oldalmozgatók működése

Az oldalmozgatók hidraulikusan vezérelt targoncaadapterek. Működtetésükhöz egy szabad hidraulikakörre van szükség. Az adapterek kétirányú munkahengerekkel vannak szerelve, mivel mindkét irányban erőt kell tudniuk kifejteni. Így a vezérlőtömbtől egy pár cső fut az oldalmozgatóig.

Oldalmozgatók utólagos felszerelése

Az oldalmozgató kiválasztásához tudni kell a targonca teherbírását, a villakocsi ISO/FEM-osztályát és a szélességét. Az ISO/FEM-osztályok méretekben és teherbírásban így változnak:

A

A "b"-méret szerint vannak ISO/FEM2-es, ISO/FEM3-as és ISO/FEM4-es oldalmozgatók

ISO/FEM-osztály b - villakocsi legnagyobb magassága Teherbírás
ISO/FEM2 407 mm 2.500 kg-ig
ISO/FEM3 508 mm 4.999 kg-ig
ISO/FEM4 635 mm 10.000 kg-ig

Ezek alapján már lehet választani egy megfelelő adaptert.

 

A beszerelés bonyolultsága a targoncába szerelt alkatrészektől függ. Sokszor van szabadon használható hidraulikakör a targoncában, ami ki is van vezetve a villakocsiig. Ebben az esetben csak két rövid hidraulikatömlőt kell gyártani és már fel is lehet szerelni az oldalmozgatót.

Targonca vezérlőtömb három hidraulikakörrel

Targonca vezérlőtömb három hidraulikakörrel

 

Ezzel szemben a legrosszabb eset az, amikor már a vezérlőtömbben sincs hely, így azt bővíteni vagy cserélni szükséges. Sokszor pedig igen sok alkatrész kell ahhoz is, hogy a tömlőt átvezessük az emelőoszlopon.