Targoncavillák vizsgálata és javítása

Nagy figyelmet kell fordítani a targoncavillák kopottságára, elhajlására valamint az esetleges repedésekre. Ha a targoncavilla eltörik, a rakomány leesik, vizsgálata ezért nagyon fontos.

A targoncákkal több tonnás terhek megmozgatása is lehetséges, emiatt kiemelten fontos a teher emelésében közvetlenül szerepet játszó villák rendszeres és alapos átvizsgálása, azok esetleges sérülései ugyanis balesetveszélyessé teszik a munkagép használatát. A vizsgálati és javítási módszerekről a legutóbb 1993-ban frissített ISO 5057-es nemzetközi szabvány rendelkezik az összes targoncatípusra vonatkozóan. 

Ha a targoncavilla eltörik, a rakomány leesik, vizsgálata ezért nagyon fontos
Ha a targoncavilla eltörik, a rakomány leesik, vizsgálata ezért nagyon fontos

 

Inspekció

A villa inspekcióját szakképzett személynek kell elvégeznie, azzal a céllal, hogy felfedezzen olyan sérüléseket, hibákat vagy deformációkat, amelyek veszélyeztetik az emelőgép biztonságos használatát. Minden villát, amelyen valamilyen meghibásodás mutatkozik, üzemen kívül kell helyezni mindaddig, amíg azt általában le nem cserélik, esetleg meg nem történik a kijavítása és a későbbiekben leírtak szerinti tesztelése. 

Talán ezt a villát is ki lehetett volna vonni használatból, ha megtörténik a repedésvizsgálat. A villa kopottsága is szerepet játszhat egy ilyen törésnél
Talán ezt a villát is ki lehetett volna vonni használatból, ha megtörténik a repedésvizsgálat. A villa kopottsága
is szerepet játsz
hat egy ilyen törésnél


Felületi repedések 

A villát rendszeresen és alaposan át kell vizsgálni repedéseket keresve, szükség esetén repedésteszteknek is alávetve. Kiemelt figyelmet kell szentelni a hajlatra, valamint a felső és alsó villakörmökre. Felületi repedések esetén a villát üzemen kívül kell helyezni. Ezek a villák nem helyezhetők újra munkába, amíg a szükséges helyreállításuk és a megfelelő tesztelésük meg nem történt. 

 

Villakocsi 

Meg kell győződni róla, hogy a villakocsi is jó állapotú, nincs túlságosan elkopva, nincs-e túlságosan nagy hézag a villakocsi és a targoncavillák között. Hiba esetén a targoncát üzemen kívül kell helyezni, amíg a szükséges cserék vagy javítási munkálatok meg nem történnek.

A targoncavillák leggyakoribb hibája, hogy a hajlatnál elkopnak. Ennek általában az az oka, hogy a kezelő a talajra ereszti a villákat a rakomány felvételekor, lerakásakor
A targoncavillák leggyakoribb hibája, hogy a hajlatnál elkopnak. Ennek általában az az oka, hogy a kezelő
a talajra ereszti a villákat
 a rakomány felvételekor, lerakásakor

 

Kopás

I.) A villa függőleges és vízszintes ága 

A villa pengéjének és szárának kopása alapos vizsgálatot igényel, különös tekintettel a hajlatra. Ha akár a vastagság az eredeti méret 90%-ára csökken, a villát üzemen kívül kell helyezni. 

Törött targoncavilla-köröm
Törött targoncavilla-köröm

 

II.) A villa rögzítése 

villa tartására és támasztására szolgáló felső és alsó villakörmökön ellenőrizni kell a kopás, a kiverődés és egyéb deformációk nyomait. Ha ezek valamelyike olyan mértékben jelen van, hogy túlzott hézagot eredményez a villa és a villakocsi között, a villát üzemen kívül kell helyezni. Más típusú rögzítések esetében is hasonló ellenőrzések az elvégzendők. 

A targoncavilla elhajlását elég megengedően kezeli a szabvány. Ha a villa hosszának 3%-át meghaladja a villák hegyénél mért különbség, akkor kell a villákat cserélni vagy javítani
A targoncavilla elhajlását elég megengedően kezeli a szabvány. Ha a villa hosszának 3%-át meghaladja a villák hegyénél
mért különbség, akkor kell a villákat cserélni vagy javítani
 

 

Targoncavillák elhajlása, görbülése

A targoncavillákat a helyükre szerelve kell összehasonlítani és ha a hegyüknél mért különbség meghaladja a villahossz 3%-át vagy a gyártó utasítása szerinti határértéket, akkor már nem szabad tovább használni a villákat. Ez egy 1.200 mm hosszú villánál 36 mm-t jelent, aminél már kisebb különbség mellett is nehéz rakodni a targoncával. 

 

Javítás és tesztelés 

Javítás 

Kizárólag a villa gyártója vagy egy azonos szakképesítéssel rendelkező szakértő dönthet arról, hogy a villát lehet-e javítani. A javításokat a gyártó ajánlásainak megfelelően kell elvégezni. Nem javasolt a felületi repedések hegesztés útján történő helyreállítása. 

 

Terheléses teszt 

Amennyiben a villát javították, csak azt követően lehet ismét üzembe helyezni, ha teljesítette az ISO 2330 által előírt terheléses tesztet. Itt 5.500 kg teherbírás alatt a villákat a névleges teherbírásuk háromszorosával tesztelik.