Tengelykapcsolók targoncákon - 1. rész

Egy jó targoncának jellemzője, hogy finoman lehet vele manőverezni és könnyen, egyszerűen lehet kezelni. A robbanómotoros gépek gyártói ezt a leggyakrabban hidrodinamikus váltóval és a váltó és motor közé szerelt nyomatékmódosítóval érik el. A hidrodinamikus váltónak a kisebb targoncák esetén egy sebességi fokozata van előre és hátra irányba is, amit súrlódótárcsák összenyomásával kapcsol a gépkezelő. Az optimális működéshez ma már szinte kivétel nélkül nyomatékmódosítót szerel be minden gyártó a motor és a váltó közé.

A nyomatékmódosító biztosítja, hogy a hajtás szétkapcsolása nélkül benyomjuk a fékpedált, így a mechanikus kuplunggal ellentétben könnyen lehet a targoncával a rakomány felvételekor-lerakásakor finom haladó mozgást végezni vagy irányt váltani. Abban az üzemi állapotban, amikor a robbanómotor fordulatszáma nagyobb, mint a váltóé az eszköz sokszorozza a motor forgatónyomatékát, ami hozzájárul ahhoz hogy megfelelő erő legyen a gépben induláskor vagy terhelés alatt. Megkíméli a motort az ütésszerű terhelésektől. Hátránya viszont, hogy csúszás van hajtóműben így, a mechanikus kuplunghoz képest az erőátvitel hatékonysága alacsonyabb.

Mai cikkünkben azzal szeretnénk foglalkozni, hogy a nyomatékmódosító előtt milyen tengelykapcsolókat szereltek targoncákba és ezek hogy működtek.

A targoncáknál alkalmazott súrlódó tengelykapcsolók felépítése hasonló a gépkocsikban alkalmazott kuplungokhoz. Általában lábpedállal működtették azokat, mint az autóknál.

Súrlódótárcsás tengelykapcsoló. 1 - tengelykapcsoló pedál, 2 - lemeztárcsa,

3- kiemelő, 4 - nyomórugó, 5 - lendítőkerék

A tengelykapcsolók alaphelyzetben a motort és a többi utána következő szerkezeti elemet zárva tartják, tehát köztük merev, csúszásmentes kapcsolat van. A lábpedál megnyomásakor egy rugót nyom össze, a kapcsolat ezzel megszűnik, amíg a lábpedál benyomott állapotban van. A pedál felengedésével a kapcsolat újra létrejön. Amíg a pedált nem engedik fel teljesen, a motor fordulata nagyobb, mint az utána következő mechanizmusé. Ez utóbbi a súrlódóerő hatására egyre inkább megközelíti a motor fordulatszámát a pedál felengedésével. A súrlódó tengelykapcsolóknak három különböző változatát alkalmazták, a kúpos súrlódó, súrlódótárcsás és lamellás kuplungokat.

Kúpos súrlódó tengelykapcsoló. 1 - pedál, 2 - kúpostárcsa, 3 - nyomórugó, 4 - súrlódó borítás 5 - lendítőkerék

A mechanikus, súrlódó tengelykapcsolók használata esetén oldani kell a kapcsolatot irányváltáskor vagy sebességváltáskor. Az elindulásnál és finom manőverezéskor nem lehet csak a fékpedállal szabályozni a sebességet, szükség van az átvitel oldására, a kuplung csúsztatására. Ezek a tengelykapcsolók emiatt nem jól használhatóak targoncákon, ahol sokszor kis mozgásokra, műveletekre van szükség.

A mechanikus kuplunggal szerelt targoncákban általában két sebességi fokozat van, mert szükség van egy lassú fokozatra is, hogy kevésbé legyen terhelve a tengelykapcsoló alacsony sebességnél. Mechanikus, súrlódó tengelykapcsolóval és manuális váltóval az utóbbi időben csak a Toyota targoncákban találkoztunk, ahol gyakori problémát jelentett a

súrlódó felületek kopása és az irányváltást, sebesség- és irányváltást vezérlő bowdenek szakadása. Európában ezeket a gépeket nem is gyártotta a Toyota, valószínűleg a szélsőségesen meleg vagy hideg éghajlaton üzemelhet jobban, mint a bevált nyomatékmódosító és automata váltó.

Évtizedekkel ezelőtt még használatban volt a hidraulikus kuplung is targoncákban. Ezeknél a tengelykapcsolóknál már nincs mechanikai kapcsolat a robbanómotor és a váltó között. A belsőégésű motor kimenő tengelye egy tárcsát forgat (szivattyúskerék). Ez egy sűrűn bordázott tárcsa, ami centrifugálszivattyúként működik. A nagy nyomással átömlő olaj egy másik, szintén lapátokkal ellátott tárcsán ömlik át. Ez a kerék a vízturbinákhoz hasonlóan működik. Az olaj forgásba hozza a ferde fogazású lapátkereket, a turbinát és ezzel megforgatja annak tengelyét is. Az olaj innen visszafolyik egy tartályba. Általában még oldható súrlódó tengelykapcsolót is használtak, amivel a motort lekapcsolták, de használatakor már nem volt szükség annak a finom kezelésére, mert a hidraulikus kuplung lebonyolítototta a fokozatos kapcsolást.

Hidraulikus kuplung részei. Fedél (b), Szivattyúskerék (k), Turbina (j).

Használatával kímélték a mechanikus tengelykapcsolót, és lehetővé tették, hogy járó motor mellett is centiméteres pontossággal lehessen manőverezni.

Hogy ezekkel az alkatrészekhez miért nagy előrelépés a nyomatékmódosító és automata váltó, a következő részből kiderül.

Forrás: Targoncák üzemeltetése és karbantartása (Ipari szakkönyvtár)