Tolóoszlopos targoncák

Ezeknél a gépeknél az emelőszerkezet megvezető sínekben kitolható, amik a targonca egy-egy kerekes támaszára vannak szerelve. A hidraulikusan kitolt emelőoszloppal a targonca az elülső kerekei előtt van terhelve, mint a hagyományos ellensúlyos targoncáknál, amiknek nincsenek támaszaik.

Still FM12 targonca kitolt emelőoszloppal.

A visszahúzott emelőszerkezettel való szállításnál viszont a teher visszakerül a támasztókerekek mögé. Előnye ennek a kialakításnak, hogy a tolóoszlopos targonca jóval rövidebb lehet így, mint a hagyományos ellensúlyos társai, azaz kisebb munkaterület szélesség (polctávolság) is elegendő számukra.

Tolóoszlopos targonca visszahúzott emelőoszloppal.

A kitolható emelőszerkezetű targoncák teherhordó képessége jellemzően 1.000-2.500 kg között van. Az ellensúlyos targoncáknál kisebb mértékben csökken a teherbírásuk nagy emelési magasságok esetén. Hasonlítsunk össze egy tolóoszlopos 1.200 kg teherbírású Still FM12 targoncát egy RX50-13-as ellensúlyos géppel, aminek oldalmozgatóval szerelve a teherbírása szintén 1.200 kg. A tolóoszlopos targonca 600 mm-es teher-tömegközépponttal még 5.840 mm magasságban is képes megemelni biztonsággal 1.200 kg-ot, míg az RX50-13-as Still oldalmozgatóval szerelve itt már csak körülbelül 975 kg-ot tud.

Still FM 12 tolóoszlopos targonca terhelési diagramja. A diagramon felül a vízszintes tengelyen szerepelnek különböző teher-tömegközéppontok, jobb oldalon függőlegesen pedig emelési magasságok. A metszetben a terhelhetőség.

A tolóoszlopos gépeknek tehát két jelentős előnyük, hogy rövidebbek, és nagy emelési magasságokon nagyobb a maradék teherbírásuk jelenti azt a gyakorlatban, hogy használatukkal egy raktár folyosószélessége lecsökkenthető, polcmagassága pedig megnövelhető. Egy meghatározott alapterületen működő raktárban így lényegesen több árut lehet tárolni.

A tolóoszlopos targoncákkal a folyószélesség kb. 30%-kal csökkenthető.

Előnyei mellé természetesen hátrányok is társulnak. Mivel a kerekei eleve kisebbek, a hagyományos targoncáknál lassúbbak és egyenletes, hibamentes padlót igényelnek. Ezek a targoncák csak elektromos kivitelben kaphatóak, nincsenek gázos vagy dízel gépek. Vannak vezetőüléses és vezetőállásos kitolóoszlopos targoncák is, de a kezelő általában a menetirányra merőlegesen ül, ezért sokaknak nehéz megszokni a gépek használatát a hagyományos targoncák után.

Meghajtás, kerekek, gumik

- Tolóoszlopos targoncák legelterjedtebb változata háromtámaszú. A villa oldalán lévő két kerék nem hajtott és nem is kormányzott. A kezelő alatti nagyobb átmérőjű kerék egy hajtóművön keresztül meghajtott egyenáramú vagy újabban váltóáramú villanymotorral. Ez a kerék fordul el kormányzáskor.

- A korszerű gépek képesek ellenáramú fékezésre, de van üzemi- és rögzítőfék rendszerük is. Az üzemiféknél az általános megoldás az első villagörgők fékezése hidraulikus fékrendszerrel, a rögzítőféknél pedig a meghajtómotor tengelyére szerelt mágnesféket használják leginkább a gyártók.

- A gépek kerekei poliuretánból készülnek, ami keményebb és nagyobb teherbírású, mint a gumi.

- A kitolóoszlopos targoncáknak van olyan speciális változata, amit kültéren is lehet használni. Ezeken a kisméretű poliuretán kerekek helyett nagyobb tömör targoncagumik vannak és fülkével is rendelhetőek. Ilyenek például a következő típusok: Jungheinrich ETV C16-20, Still FM-X SE, BT Reflex O-széria, Linde R15G-R20G.

Emelőoszlopok

- Használatosak kétrészes (duplex), háromrészes (triplex) és ritkán négyrészes (quadruplex) emelőoszlopok is. Minél több részből áll egy oszlop, annál nagyobb emelési magasság érhető el egy azonos építési (összecsukott emelőoszlop) magasság esetén. Általában ennek egy olyan gépnél, ami nem jön ki a raktárból nincs túl nagy jelentősége, ezért gyakoriak a kétrészes, nagy összecsukott méretű emelőoszlopok. Nagy munkamagasságok esetén kamerát szoktak szerelni a villakocsira, a kezelő pedig egy képernyőn látja, hogy éppen hová céloz a gép villáival, rakományával.

- A néveleges  emelési magasság 3.300 mm, 600 mm-es teher-tömegközépponttal. Erre az emelési magasságra és teher-súlyközéppont távolságra van tehát megadva a targonca teherbírása. Például a Still FM14 targonca az 1.400 kg-os terhet ilyen 600 mm teher-tömegközépponttal 3.300 mm magasra tudja megemelni, a további adatok pedig a terhelési diagramról olvashatóak le.

- Ezeknek a gépeknek jellemzője a nagy emelési magasság, akár a 12 m is elérhető a hasznos terhelhetőség erős korlátozásával.

Az emelőoszlopot a képen látható krómozott rúdon lehet dönteni és oldalmozgatáskor is ezen csúszik. A fotón az oldalmozgató két végállásában látszódik az oszlop.

- A tolóoszlopos targoncáknak dönthető az oszlopuk és általában oldalmozgatóval vannak szerelve.

Oszlopkitolás és támaszok

- Az oszlopkitolás legnagyobb értéke típusonként 500 és  900 mm között változik.

A tolóoszlopos targonca akkumulátora a könyöklő és kezelőegységek alatt, az emelőoszlop mögött van. Az akkumulátor kis alapterületű, de magas cellákból áll. Csere esetén az akkumulátor kocsiját össze lehet kapcsolni a kitolóoszlop mozgó részével és így ki lehet a helyéről tolni.

- Vannak olyan speciális kivitelek, amik 1200 mm fölé is ki tudják tolni az oszlopukat, így olyan polcrendszereket is ki tudnak szolgálni, ahol egymás mögött két raklap van.

- A támasztókarok tekintetében léteznek keskeny és széles nyomtávú kivitelek is. A keskeny nyomtávú kivitelnél a keresztben felvett raklapot először fel kell emelni, hogy be lehessen húzni a támaszok fölé.

Tolóoszlopos targoncák gyártói, típusai

A tolóoszlopos targoncák minden nagy gyártó kínálatában szerepelnek. Ilyenek a Linde R-széria, a Jungheinrich ETM/ETV, a Still FM/FM-X vagy a Toyota BT RB/RBE.

A targoncák javítása, bérbeadása

- A tolóoszlopos targoncák jeladói, vezérlése, villanymotorjai, hidraulikus rendszere lényegében nem különbözik a hagyományos gépekétől, ezért ugyanúgy javíthatóak. A gépek javítását hatékonyan csak típusismeret, javítási segédanyagok, diagnosztikai eszközökkel lehet elvégezni.

Tolóoszlopos targonca szerkezeti egységei a vezetőülés alatt. Balról jobbra: a meghajtómotor tetején a mágnesfékkel, a szervómotor, és a hidraulikus tápegység.

- Problémát jelenthet egy nagyméretű oszlop javítása, mert ezeket nehéz kezelni, elérni.

- Vállalkozásunk vállalja a tolóoszlopos targoncák javítását és bérbeadását. Kisebb javításokat az üzemelés helyén, nagyobbakat telephelyünkön tudunk végezni. A rossz targoncát saját járművünkkel be- és kiszállítjuk, a javítás idejére pedig cseregépet tudunk biztosítani.